Honderdduizenden Grieken op straat verwacht tegen dubbel gebruik van naam "Macedonië"

Protest omwille van de naam "Macedonië" in Thessaloniki op 21 januari
AP Protest omwille van de naam "Macedonië" in Thessaloniki op 21 januari
In de Griekse hoofdstad Athene is vandaag een grote manifestatie gepland tegen het gebruik van de naam "Macedonië" door het voormalige Joegoslavische land aan de noordelijke grens. Athene en Skopje voeren momenteel diplomatieke gesprekken om een oplossing te vinden voor hun jarenlange geschil.

Volgens de organisatoren zullen vandaag een miljoen betogers samenkomen op het Syntagmaplein - waar het Griekse parlementsgebouw ligt - om hun ongenoegen te uiten. Twee weken geleden werd al een gelijkaardige manifestatie georganiseerd in het noorden van het land in Thessaloniki, de hoofdstad van de Griekse regio Centraal-Macedonië. Volgens de organisatoren bracht die 400.000 tot 500.000 mensen op de been, de politie houdt het op 90.000.

De naamkwestie leidt al bijna dertig jaar tot spanningen tussen Athene en Skopje. Het land Macedonië wordt onder die naam erkend door landen als de Verenigde Staten, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, maar Griekenland en de meeste andere Europese landen blijven het hebben over de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Griekenland vreest namelijk dat het land op termijn ook de gelijknamige Griekse provincie zal claimen als het officieel als Macedonië wordt erkend. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Billiet

  Internationaal gezien...who cares....Als Macedonië vroeger heeft bestaan en "een groot deel van de wereld heeft veroverd", hebben ze ook het recht deze naam te gebruiken..Met die grieken altijd trammelant....ze zouden beter hun tijd investeren om hun reders eens belastingen doen betalen alsook de rijke klasse...zou het land meer ten goede komen....

 • lut vanhyfte

  Ach, pook hun nationalistische gevoelens wat op en ze zijn afgeleid van waar het écht om gaat, 't wanbeleid van de staat dat armen armer maakt en rijken rijker. Macedonië heeft niet eens de middelen een leger op de been te brengen tegen 't overbewapende Griekenland...

 • Werner Ansoms

  Kan een politieker deze heethoofden eens gaan uitleggen hoe het zit met het Groothertogdom Luxemburg, de provincie Luxemburg en de stad Luxemburg ? Met de staat New Mexico en het land Mexico ? Er zullen wel nog voorbeelden zijn.

 • Kostas Daskalopoulos

  Macedonië is de "Vlaanderen" van Griekenland. Een van de 7 gewesten. De mensen van FYROM(vroeger Skopje), een stuk van de voormalige Yugoslavia, voelen zich Macedonians. Dat komt omdat vroeger Macedonië a grote deel van de wereld had verovert. Zij mogen van Griekenland een naam zoals FYROM (Former Yogoslavic Republic Of Macedonia) gebruiken, of een andere naam van keuze. Gewoon niet Macedonia. En natuurlijk gaat het niet alleen om een naam. Het gaat om geschiedenis

 • Bernd Vaes

  Gevoeligheden. Wat als Limburgers tegen Nederland tekeer gaan, omdat zij die naam voor een provincie gebruiken? Wat als Brabanters hetzelfde doen? Enzovoort. Gevoeligheden spelen soms raar parten.

Video