Hond Conan krijgt heldenontvangst bij Trump

Conan, hier op de gefotoshopte afbeelding, wordt volgende week in het Witte Huis verwacht.
Twitter @realDonaldTrump Conan, hier op de gefotoshopte afbeelding, wordt volgende week in het Witte Huis verwacht.
De militaire werkhond Conan, die betrokken was bij de uitschakeling van IS-kopstuk Abu Bakr al-Baghdadi, krijgt een heldenontvangst in Washington. President Donald Trump zegt in een tweet dat de hond "ergens volgende week het Midden-Oosten verlaat om naar het Witte Huis te komen". 

De tweet toont een duidelijk gefotoshopte foto van legerhond Conan die door Trump een medaille krijgt omgehangen. “Amerikaanse held”, schreef de president er in hoofdletters bij. 

De foto werd gemaakt door het sociale mediateam van de conservatieve rechtse opiniesite The Daily Wire. Het betreft een (opvallend slecht) aangepaste versie van een echte foto uit 2017, toen Trump de ‘Medal of Honor’ uitreikte aan Vietnamveteraan James McCloughan (73), een gepensioneerde legerarts die de onderscheiding kreeg voor het redden van tien mensenlevens tijdens de Vietnamoorlog. De eremedaille is de meest prestigieuze militaire decoratie die wordt toegekend aan Amerikaanse militairen, voor buitengewone heldendaden.

De veteraan - die tijdens een gevecht op Nui Yon Hill in 1969 gewond was geraakt door een granaatinslag en kogels maar keer op keer terug naar het slagveld liep om zijn strijdmakkers te redden - kan er wel mee lachen dat hij werd vervangen door een hond. “Legerhonden zijn heel moedig”, reageerde hij toen een reporter van The New York Times de twee beelden aan hem toonde.

Trump had zondag onthuld dat militaire honden een grote rol hadden gespeeld bij de operatie tegen al-Baghdadi: zij hadden de IS-leider doorheen een donkere ondergrondse tunnel onder zijn verblijfplaats gejaagd en in een hoek klemgezet, waarop de terrorist geen uitweg meer zag en zich met een explosievenvest opblies. Uiteindelijk raakte de “bijzonder getalenteerde” Mechelse herder die voorop liep - intussen dus geïdentificeerd als ‘Conan’ - lichtgewond door de ontploffing. De K9-hond is alweer aan het werk, zei het ministerie van Defensie eerder deze week. Het dier zou zijn getraind in Nederland.

Het Pentagon gaf vannacht videobeelden vrij van de aanval in Syrië, waarbij de IS-leider zichzelf met een bomvest opblies in de tunnel. Dat hij daarbij zou hebben "gejammerd, gehuild en geschreeuwd", zoals Trump eerder beweerde, kwam daar niet uit naar voren.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  En hij heeft het verdient!

 • Carmen De Gussem

  Mooi beestje, ik denk dat hij wel een steakje of iets anders dat lekker is ook zal gekregen hebben. Natuurlijk ook proficiat voor zijn baasje die van hem zo'n flinke woef maakte!

 • Marc Saerens

  Kijk hoe fier die Mechelaar kijkt................ Dieren hebben dus zeker gevoelens !!!!

 • RENE LENAERTS

  Ik vermoed dat Conan een flinke knook nog meer zou appreciëren.

 • Jean Aimar

  Beste VS president ooit. Een zegen voor Amerika en de ganse wereld. Op naar een tweede ambstermijn.