Homokoppel schrijft geschiedenis met deze kus

Als marineschepen in Amerika terugkeren van zee, is de eerste kus van mariniers en hun partners een speciaal moment. Een loting bepaalt wie de allereerste kus mag geven. Nog nooit was de eerste zoen van twee mannen. Tot nu.

Marinier Thomas Sawicki legt zijn hand op het achterhoofd van zijn vriend Shawn Brier en geeft hem een stevige zoen. Sawicki won de loting op onderzeeboot USS San Fransisco en mocht dus de ceremoniële 'first kiss' geven toen het schip aanmeerde in Point Loma. De twee hadden elkaar zeven maanden niet gezien.

"Iedereen was blij voor me toen het bekend werd gemaakt", zegt Sawicki tegen NBC San Diego. "Iedereen steunde me." De reis met de onderzeeër is Sawicki's eerste sinds hij met zijn vriend samen is. "Ik wilde het niet verpesten en in het water vallen of zoiets", zegt de vriend.

Eerste lesbische kus
Een 'first kiss' tussen twee mannen of vrouwen was tot 2011 niet mogelijk. Toen hief de overheid de 'Don't Ask, Don't Tell'-wet op, waardoor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders ook in het leger kunnen dienen.

Mariniers Marissa Gaeta en Citlalic Snell waren eind 2011 de eerste vrouwen die elkaar de 'first kiss' gaven. "Het is fijn om mezelf te kunnen zijn. Het heeft lang geduurd", zei Gaeta tegen persbureau AP. Ze kwam aan land in Virginia Beach na een reis van 80 dagen.

De twee zeiden dat ze hun relatie onder de oude wet vaak verborgen moesten houden. "Veel mensen steunden ons in het begin niet", zei Snell. "Maar nu kunnen we eindelijk eerlijk zijn over onze relatie."

Ze vermoedde dat hun welkomskus de eerste van velen zou zijn tussen militairen en mariniers van hetzelfde geslacht. "Ik denk dat onze zoen veel deuren gaat openen, niet alleen voor onze relatie, maar ook voor de andere homorelaties in het leger."

Marissa Gaeta (links) zoent haar vriendin Citlalic Snell in 2011.
REUTERS Marissa Gaeta (links) zoent haar vriendin Citlalic Snell in 2011.

Geen 'first kiss', wel eerste zoen
Kort na de kus van de twee vrouwen kreeg een foto van twee zoenende mariniers veel aandacht op internet. Brandon Morgan and Dalan Wells gaven elkaar niet de officiële 'first kiss', maar het was wel hún eerste zoen.

De twee waren vrienden, maar werden verliefd toen Morgan zes maanden in Afghanistan was. Toen ze elkaar zagen, sprong Morgan in Wells' armen.

Brandon Morgan springt in de armen van zijn vriend Dalan Wells.
AP Brandon Morgan springt in de armen van zijn vriend Dalan Wells.