Homo's doodstenigen is “preventief bedoeld”

Sultan Hassanal Bolkiah, een van de rijkste monarchen ter wereld.
EPA Sultan Hassanal Bolkiah, een van de rijkste monarchen ter wereld.
De ingevoerde doodstraf voor homo’s - door steniging - in het sultanaat Brunei is “meer voor preventie dan om te straffen”. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Aziatische oliestaat, qua oppervlakte niet groter dan de provincies Antwerpen en Limburg samen.

 Daarmee reageert het op de veroordeling van de Verenigde Naties (VN). De VN zeggen dat Brunei de mensenrechten heeft geschonden door de doodstraf in te voeren voor overspel, verkrachting en homoseksuele seks. Ook is amputatie van handen mogelijk als straf voor diefstal en geseling voor een scala aan vergrijpen. 

In een brief aan de VN laat Brunei weten dat de nieuwe wet is ingevoerd om “op te voeden, af te schrikken en te rehabiliteren in plaats van te straffen”. De wet geldt alleen voor moslims, ongeveer twee derde van bevolking. De gewone wet blijft ook bestaan. Brunei, waar ongeveer 400.000 mensen wonen, begon in 2014 al gefaseerd met het invoeren van strengere islamitische sharia-wetgeving.

Volgens waarnemers heeft de sultan de strengere wetten onder meer ingevoerd om het streng gelovige deel van zijn bevolking tevreden te stellen nu het economisch minder goed gaat met Brunei. Het sultanaat is lid van het Gemenebest (Commonwealth) en Britse militairen oefenen er regelmatig op vechten in de jungle.

Beroemdheden als George Clooney en Elton John lieten al weten hotels te boycotten die eigendom zijn van de sultan van Brunei, uit protest tegen zijn beleid. De Britse kroonprins William en zijn broer Harry zullen dit jaar niet deelnemen aan een polotoernooi dat doorgaat aan het hotel Cowoth Park, een luxehotel nabij Londen dat eveneens eigendom is van de Bruneise investeringsmaatschappij.

Deze luxehotels zijn in handen van het investeringsfonds van de Bruneise overheid:

The Dorchester (Londen).
AFP The Dorchester (Londen).
Hotel Eden (Rome).
AFP Hotel Eden (Rome).
Hotel Principe di Savoia (Milaan).
AFP Hotel Principe di Savoia (Milaan).
Hotel Le Meurice (Parijs).
EPA Hotel Le Meurice (Parijs).
Hotel Plaza Athénée (Parijs).
EPA Hotel Plaza Athénée (Parijs).
Bel-Air Hotel (Los Angeles)
AFP Bel-Air Hotel (Los Angeles)
The Beverly Hills Hotel (Los Angeles).
AFP The Beverly Hills Hotel (Los Angeles).5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Veerle Hertens

  Ik vind het goed dat hij de sharia alleen invoert voor de islamitische bevolking. Ik heb niet zo'n heel groot probleem met wetten gebaseerd op de Quran. Waar ik w een probleem mee heb is dat minstens 60 procent van de sharia niet voorgeschreven is door de Quran en dus valse islam is.

 • Erwin Vander Putten

  Wanneer gaat men aan deze godsdienstwaanzin een einde maken? Vanwaar komen deze gestoorde mensen?

 • ERIK CLAESSENS

  Dit geloof je toch niet!

 • Anne Onsia

  ‘Preventief’. Dus dan gaan er geen homo’s meer geboren worden of zo? Hij weet toch dat homo’s onder elkaar geen kinderen krijgen hé, en dat dit ook niet erfelijk is? Het is gewoon een andere indeling van de hersenen...

 • Frank Slaets

  Leven en laten leven .