Holocaust-overlevende en grondlegster abortuswet: Franse politica Simone Veil opgebaard in Pantheon

President Macron groet de kist van politica Simone Veil.
reuters President Macron groet de kist van politica Simone Veil.
De Franse president Macron kondigde tijdens de uitvaart van Simone Veil aan dat ze samen met haar man wordt opgebaard in het Pantheon. Dat is een tempel in Parijs waar alleen de belangrijkste Franse onderdanen begraven worden. Veil stierf vorige vrijdag op 89-jarige leeftijd.

Met de opbaring in het Pantheon wil Macron de "enorme dank van het Franse volk voor één van haar zo geliefde kinderen" benadrukken. De politica schreef Franse geschiedenis als de eerste vrouwelijke minister en als grondlegster van de wet die abortus mogelijk maakt. In 1979 werd ze als eerste vrouw ooit voorzitter van het Europees Parlement.

Veil is nog maar de vijfde vrouw (tegenover 76 mannen) die de eer geniet een plaats te krijgen in het Pantheon. De lichamen van onder meer de schrijver en filosoof Voltaire, schrijver Victor Hugo, filosoof Jean-Jacques Rousseau, verzetsstrijder Jean Moulin en de wetenschappers Marie en Pierre Curie liggen er ook opgebaard.

Macron had lovende woorden voor het engagement van Veil voor Europa. "Want ze wist dat in het hart van deze Europese droom vooral de droom van vrede en vrijheid stond, waar ze zo voor gestreden heeft." Veil kwam ook op voor de Duits-Franse vriendschap, aldus de Franse president.

Bij de plechtigheid op de Cour d'Honneur van het Hôtel National des Invalides in de Franse hoofdstad waren woensdag ook de vroegere presidenten François Hollande en Nicolas Sarkozy en talrijke andere toppolitici aanwezig. Ook de Belgische premier Charles Michel was erbij.