Holocaust-overlevende (85) vermoord en in brand gestoken: 2 mannen opgepakt

Het lichaam van Mireille Knoll (85) en haar appartement werden in brand gestoken. Haar sociale woning ligt in een appartementsblok in het Parijse Elfde Arrondissement. (Fotomontage HLN)
afp Het lichaam van Mireille Knoll (85) en haar appartement werden in brand gestoken. Haar sociale woning ligt in een appartementsblok in het Parijse Elfde Arrondissement. (Fotomontage HLN)
Twee mannen zijn aangehouden voor de moord op een 85-jarige Holocaust-overlevende in Parijs. Mireille Knoll werd vrijdag gevonden. Ze was doodgestoken en haar lichaam en appartement waren in brand gezet.

De twee, onder wie een buurman wie ze vaak opving, worden verdacht van "moord met voorbedachte rade op basis van de echte of vermoedelijke religie van het slachtoffer", meldt de krant Le Parisien op gezag van juridische bronnen. Volgens de autopsie kreeg ze meerdere messteken.

President Emmanuel Macron zei in een reactie dat hij vastbesloten is antisemitisme in Frankrijk uit te bannen. Frankrijk heeft de grootste joodse gemeenschap van West-Europa. 

De Franse buitenlandminister Jean-Yves Le Drian bevestigde gisteren dat de moord mogelijk een antisemitische daad is. "Het bestrijden van antisemitisme blijft een permanente noodzaak", verklaarde hij tijdens een bezoek aan Israël. De joodse gemeenschap is in de grote steden geregeld slachtoffer van antisemitisme. 

De opperrabbijn van Parijs  verklaarde op Twitter geschokt te zijn. Ook de zoon van Knoll reageert erg aangeslagen. Parlementslid Meyer Habib van de centrum-rechtse UDI had een ontmoeting met hem om zijn deelneming te betuigen. Hij verklaarde achteraf "dat de nachtmerrie voor Franse joden voortduurt".  

Razzia door Parijse politie

Knoll wist als kind te ontsnappen aan een beruchte razzia in 1942, waarbij de Parijse politie meer dan 13.000 Joden oppakte en gevangenzette in een wielerstadion, voordat ze werden doorgestuurd naar de vernietigingskampen. 

Meer dan 4.000 van hen waren kinderen. Minder dan honderd Joden die in het stadion hadden gezeten overleefden de kampen.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Heidi Werbrouck

  Erik, plaatsen delict worden in brand gestoken om eventuele sporen te vernietigen. En zoals ik zei, het is niet erg omdat ze joods is het is erg zonder meer.

 • Philomena Vanderweyen

  Komaan zeg,hoe erg is dit,rust zacht lieve dame.

 • joan lute

  Zo onwezenlijk hoe haat en intolerantie zich meester maken van de maatschappij. Hoe kan men iemand haten die jou geen kwaad berokkend? De onverschilligheid bij de massa zou helaas door deze daders aanzien kunnen worden als een goedkeuring voor hun perverse daden namens hun diep gewortelde onverdraagzaamheid tegenover alles wat het niet eens is met hun.

 • Erik Wijmeersch

  Heidi Werbrouck, bij roofmoord steek je het lijk niet in brand. En er zijn anti joodse leuzen geschreven in het huis van het slachtoffer.

 • Jos Temmerman

  jozef stevens , jij denk zeker dat er niks anders bestaat man, zeveraar.