Hollande: Rusland krijgt oorlogsbodems nog niet

AFP
De Franse president François Hollande heeft gezegd dat de voorwaarden voor de levering van Mistral-oorlogsbodems aan Rusland nog steeds niet zijn vervuld. Dat verklaarde hij donderdag in de marge van de Europese top in Brussel.

Eerder had Frankrijk "tot nader order" de levering van een eerste Mistral-oorlogsbodem aan Rusland opgeschort. Parijs had de levering verbonden aan een oplossing voor het conflict in Oekraïne. Rusland toonde zich daarop uiterst ontevreden over het uitstel.

"Er is nog steeds niet aan alle voorwaarden voldaan. Ik hoop dat dat ooit wel het geval zal zijn", liet Hollande optekenen. "Het mag duidelijk zijn dat indien alles in het werk wordt gesteld" om de Oekraïense crisis uit te klaren, "er op Europees niveau stappen zullen worden genomen om de sancties te verlichten" en ook "Frankrijk zich daarbij zal aansluiten", maar "momenteel zijn we zo ver nog niet", aldus de president.

Frankrijk en Rusland tekenden in juni 2011 een akkoord voor de verkoop van twee Franse schepen van de Mistral-klasse. Die overeenkomst had een waarde van 1,2 miljard euro.