Hollande kan niet langer profiteren van 'Charlie-effect'

PHOTO_NEWS
De terroristische aanslagen in Parijs van 7 tot 9 januari zijn een maand geleden en in opiniepeilingen daalt de populariteit van de Franse president François Hollande weer fors.

Na de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo, waarbij in Parijs twaalf mensen om het leven kwamen, was het aanzien van Hollande spectaculair gesteven.

De socialistische president behoorde voor de aanslag tot de minst populaire presidenten ooit. Hij gleed van dieptepunt naar dieptepunt in peilingen. Dat beeld keert nu terug, volgens een peiling van Ipsos-Le Point. Het aanzien van Hollande is in die peiling acht punten gedaald, want nog slechts 30 procent van de ondervraagden heeft een positieve kijk op zijn doen en laten. Opvallend is dat ook in zijn eigen partij het aantal ondervraagden dat Hollande steunt, acht procentpunten terugvalt naar 62 procent.

Voor de Franse premier Manuel Valls is de populariteit die 'Charlie Hebdo' met zich meebracht, ook voorbij. Hij zakt zeven punten naar 52 procent die zijn handelen goedkeurt.