Hollande houdt crisisberaad

President François Hollande bracht gisteren zijn stem uit in Parijs. Zijn PS haalt een lamentabele score.
AFP President François Hollande bracht gisteren zijn stem uit in Parijs. Zijn PS haalt een lamentabele score.
Na een nieuwe electorale opdoffer van zijn socialisten heeft de Franse president François Hollande zich vandaag met zijn premier Manuel Valls en zijn topministers over mogelijke gevolgen beraden.

Bij de Europese verkiezingen was het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen volgens voorlopige uitslagen goed voor 26 procent van de stemmen, tegenover 6,3 procent vijf jaar geleden.

Voor het eerst leidt de partij bij een landelijke verkiezing in Frankrijk. Valls gewaagde van een (politieke) aardbeving.

Met 20,7 procent werd de UMP de tweede krachtigste politieke formatie, terwijl ze in 2009 nog goed was voor 27,9 procent. De socialisten landden aangeslagen op 13,9 procent, tegen 16,5 procent vijf jaar geleden.

Volgens Valls is het de regering niet gelukt de kiezers ervan te overtuigen dat het economisch lijdende Frankrijk zich "op de weg van verbetering" bevindt. Tegenover de zender RTL kondigde hij aan dat de regering de geplande hervormingen verder zal doorvoeren en dat er nieuwe belastingverminderingen nodig zijn, met inbegrip van de inkomstenbelasting.

Een kwart van de Franse kiezers stemden op het anti-Europese, extreemrechtse Front National van Marine Le Pen.
REUTERS Een kwart van de Franse kiezers stemden op het anti-Europese, extreemrechtse Front National van Marine Le Pen.
Frans premier Manuel Valls (PS).
AFP Frans premier Manuel Valls (PS).