Holebirechten brug te ver voor prille democratie Oekraïne

Betogers nemen deel aan een anti-holebimars in Kiev, in 2013.
REUTERS Betogers nemen deel aan een anti-holebimars in Kiev, in 2013.
De Oekraïense parlementsleden hebben vandaag met grote meerderheid een aanpassing van de arbeidswet verworpen die het discrimineren van seksuele minderheden zou verbieden.

De Europese Unie (EU) wil echter dat die aanpassing er wel komt en heeft ze tot voorwaarde gemaakt voor een door Kiev gewenste versoepeling van het Schengen-visaregime. Van de theoretisch 450 leden die de Verhovna Rada, het eenkamerparlement, telt, stemden amper 117 parlementariërs voor de aanpassing. Een minimum van 226 stemmen was nodig.

Volgens Pavlo Ongoerjan van het Volksfront, de partij van premier Arseni Jatsenjoek, is die aanpassing onnodig, want de geviseerde minderheden "worden niet gediscrimineerd".

Huiswerk

Eer Oekraïne gebruik kan maken van de vrijheid van de Schengenzone, moet het land nog wel behoorlijk wat door de EU opgelegd huiswerk maken: biometrische paspoorten, degelijke grensbewaking, een "performant" asiel- en migratiebeleid, het creëren van een rechtsstaat, strijd tegen de corruptie en de georganiseerde misdaad en, dus, antidiscriminatiewetgeving.

Volgens Irina Soesjko van de ngo Europa zonder Grenzen is de verwerping van de arbeidswetaanpassing "een gevoelige slag voor het imago van Oekraïne.

Overigens spreekt directrice Tetjana Mazoer van Amnesty Oekraïne de bewering van Ongoerjan tegen. Holebi's worden in Oekraïne wel degelijk gediscrimineerd, en niet alleen op de werkvloer, zei ze.