Holebi's de straat op in Cuba ondanks officieel verbod

Archieffoto van Gay Pride in Havana.
AP Archieffoto van Gay Pride in Havana.
Ondanks een verbod hebben ongeveer honderd personen betoogd in de Cubaanse hoofdstad Havana voor de rechten van homo’s, lesbiennes en transseksuelen. De groep stapte van het stadscentrum naar de Malecón, de beroemde zeedijk in de Caraïbische stad. 

Na vijfhonderd meter hield de politie de stoet tegen. Drie betogers, die de politieversperring met geweld wilden doorbreken, zijn opgepakt.  “We willen dat onze rechten worden gerespecteerd. Wij zijn ook Cubanen”, zegt Yander Remón, die aan de demonstratie deelnam. 

Het publieke leven op Cuba wordt grotendeels gecontroleerd door de Communistische partij. In de beginjaren van het bewind van Fidel Castro was sprake van een officieel anti-homobeleid. De laatste jaren is daar wel verandering in gekomen, maar de jaarlijkse optocht tegen homofobie mocht dit jaar verrassend genoeg niet doorgaan.

Vorig jaar zwaaide Mariela Castro, de dochter van Raul Castro nog met de regenboogvlag tijdens de Gay Pride parade in Havana, dit jaar mocht de optocht niet doorgaan.
AP Vorig jaar zwaaide Mariela Castro, de dochter van Raul Castro nog met de regenboogvlag tijdens de Gay Pride parade in Havana, dit jaar mocht de optocht niet doorgaan.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK VAN DESSEL

    En dan wat dan ? De Cubaanse Overheid treedt op wanneer ze wil want Cuba is een autononome Natiestaat waar Europese normen & waarden niet gelden.