Hoger beroep Nederlandse staat tegen milieuorganisatie Urgenda dient vandaag

In 2015 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de overheid ervoor moet zorgen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van 1990. Vandaag dient het hoger beroep van de Nederlandse staat.
ANP XTRA In 2015 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de overheid ervoor moet zorgen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van 1990. Vandaag dient het hoger beroep van de Nederlandse staat.
De uitspraak in 2015 was opzienbarend: de rechtbank in Den Haag oordeelde dat de overheid ervoor moet zorgen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in Nederland in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van 1990. Vandaag dient het hoger beroep van de staat voor het gerechtshof in Den Haag.

De rechtszaak was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda en honderden mede-eisers. De rechter oordeelde destijds dat CO2-uitstoot klimaatverandering veroorzaakt en daarmee de zeespiegel en voedselvoorziening bedreigt. "De overheid moet burgers hiertegen beschermen", stond in het vonnis.

Vraagtekens

De overheid ging in beroep omdat er "vraagtekens" waren bij de wijze waarop de rechtbank het kabinetsbeleid toetst. "De rechter verklaart internationale verdragen tussen landen rechtstreeks van toepassing op de inwoners van Nederland en stelt ambities die landen met elkaar afspreken voor de toekomst vandaag al als ondergrens van zorgvuldig beleid vast", zegt Wilma Mansveld, destijds staatssecretaris van Milieu.

De Nederlandse regering ging, ondanks het lopende hoger beroep, wel door met de uitvoering van het vonnis. Vandaag zal duidelijk worden wanneer het hof uitspraak doet.

De rechter verklaart internationale verdragen tussen landen rechtstreeks van toepassing op de inwoners van Nederland en stelt ambities die landen met elkaar afspreken voor de toekomst vandaag al als ondergrens van zorgvuldig beleid vast", zegt Wilma Mansveld, destijds staatssecretaris van Milieu.
ANP De rechter verklaart internationale verdragen tussen landen rechtstreeks van toepassing op de inwoners van Nederland en stelt ambities die landen met elkaar afspreken voor de toekomst vandaag al als ondergrens van zorgvuldig beleid vast", zegt Wilma Mansveld, destijds staatssecretaris van Milieu.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean De Grande

    Nederland heeft een Belgisch probleem: extreem links benoemde rechters.

  • Frank Van Hevel

    Rechters die aan politiek doen, waar hebben we dat nog gezien?

  • Jozef Vervloet

    Weet wat de overheid misschien eens moet doen? Het land dat gewonnen is van de zee teruggeven aan de zee. De helft van Nederland staat onder water. Als een uitgerekende hoeveel CO2 dit kost om dit watervrij te houden?