Hoge concentraties dioxine gemeten na grote fabrieksbrand in Rouen

Hoge concentraties dioxine gemeten in de buurt van chemiebedrijf Lubrizol in Rouen.
AP Hoge concentraties dioxine gemeten in de buurt van chemiebedrijf Lubrizol in Rouen.
Er werden hoge concentraties dioxine gemeten in de buurt van chemiebedrijf Lubrizol in Rouen, waar op 26 september een fabrieksbrand plaatsvond. Dat zegt Atmo Normandie, dat de luchtkwaliteit van de regio overziet. 

Volgens Atmo Normandie waren de niveaus dioxine in Préaux, een gemeente in de buurt van Rouen, vier keer zo hoog als normaal. De organisatie had het over "relatief hoge" niveaus. De Franse minister van Volksgezondheid, Agnès Buzyn, wees erop dat de meting in Préaux "ten tijde van de brand" was uitgevoerd. Ze benadrukte dat als de niveaus hoger zijn dan normaal, ze "onder de toxiciteitsdrempels" lagen. 

Buzyn legde ook uit dat, afhankelijk van de resultaten van andere analyses, de gezondheidsdiensten al dan niet nieuwe instructies aan de bevolking zullen moeten geven.

Daarnaast werden er nog metingen gedaan naar andere schadelijke stoffen als stikstofdioxide, fijn stof, koolmonoxide, zwaveldioxide, waterstofsulfide en benzeen. Maar de resultaten daarvan hebben geen verontrustende niveaus van deze stoffen aangetoond.

Bekijk ook:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Over twee jaar plots weer een stijging van misvormde baby's.

 • Gerard Braeckmans

  robrecht Peeters, eerst roep je waar Calvo blijft, daarna zet je hem (selectief omdat het Frankrijk) weeral in een negatief daglicht. Wat wil je nu?

 • Jeaninne Bonduwe

  en wat waren de metingen in Belgie? daarover terug geen woord. Ze weten dat onze auto vervuild en hoeveel, maar ze weten niet wat er van over de grens komt??? In ieder geval spreken ze er niet over. Dit was ook zo in der tijd met Tjernobil. Maar toen Moest de weerman (Armand Pien) zwijgen.

 • danny janssens

  de omwonenden zullen dus wel een heleboel vuiligheid binnengekregen hebben .. maar liever de doofpot in dan paniek veroorzaken zeker

 • robrecht Peeters

  en er stond veel, veel meer in lichterlaaie op het bedrijfsterrein dan dat het bedrijf meldde. Waar blijven Calvo en Co want de wolk trok gelet op de windrichting over België. Maar ja c'est le France mocht het Duitsland, Nederland zijn stonden de Ecolo's/Groenen allang op hun achterste poten.