Hoge concentratie stof in bodem vastgesteld na brand Notre-Dame

De Notre-Dame in Parijs na de verwoestende brand.
AFP De Notre-Dame in Parijs na de verwoestende brand.
De loodpartikels die zijn vrij- en intussen neergekomen na de brand aan de Notre-Dame in Parijs, vormen geen gezondheidsrisico op het vlak van luchtkwaliteit. Dat heeft de politieprefectuur van de Franse hoofdstad vandaag laten weten. Wel is er een hoge concentratie van stof vastgesteld in de bodem in de onmiddellijke omgeving van de kathedraal.

Er is dus geen gevaar om lucht in te ademen. Vlakbij de Notre-Dame zit wel een hoge concentratie stof in de bodem. De autoriteiten raden omwonenden daarom aan om hun eigendom schoon te maken met een natte dweil, regelmatig de handen te wassen, de nagels kortgeknipt te houden en het speelgoed van hun kinderen op regelmatige basis te wassen.

Loodvergiftiging treft voornamelijk kinderen onder de zes jaar en zwangere vrouwen. Hun metabolisme is meer geneigd om lood op te nemen. Maar over het algemeen is er pas een gevaar voor de gezondheid bij jarenlange blootstelling aan de stof, aldus het communiqué van de politieprefectuur.

Vooral in de spitstoren en het gebinte van de Notre-Dame dat instortte, zat lood. Er zou bij de brand medio april zeker 300 ton lood gesmolten zijn.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jack Hoeben

    Veel stof in de grond.Wat een baanbrekende ontdekking!