Hoe Uber ondanks de toenemende controverse toch 40 miljard dollar waard is

AFP
1,2 miljard dollar, 970 miljoen euro. Een bepaalde voormalige nieuwslezer zou het bedrag als 'gene kattenpis' kunnen omschrijven, en daar zouden we hem geen ongelijk in geven. Dankzij de enorme som geld die Uber kon ophalen bij haar laatste investeringsronde wordt het bedrijf nu geschat op een waanzinnige 40 miljard dollar, een slordige 32 miljard euro. En dat ondanks de controverse.

Met de nieuwe investeringsronde krijgt het taxibedrijf er in één klap een gigantische berg cash geld bij. En Uber mag binnenkort misschien zelfs nóg wat extra kluizen bestellen, aangezien het volgens bepaalde bronnen nog eens 600 miljoen dollar zou kunnen ophalen via aandelen en daarbovenop nog eens 1 miljard dollar aan schulden zou kunnen aangaan bij private investeerders. Het doet ook de verwachtingen stijgen dat het bedrijf binnen afzienbare tijd naar de beurs zal trekken en zo in de voetstappen treedt van andere internetgiganten als Facebook of het Chinese Alibaba.

Dat Uber nu, amper vijf jaar na zijn oprichting, al 40 miljard dollar waard is, blijft een enorme prestatie. Nog in juni van dit jaar werd het bedrijf geschat op 17 miljard dollar.

"Zes keer groter dan vorig jaar"

Pas in 2010 ging de taxidienst effectief van start in San Francisco. Veel consumenten in de hippe stad waren meteen gewonnen voor het idee achter Uber: via een simpele app snel en gemakkelijk een goedkope rit door de stad versieren. Het idee won heel snel terrein en breidde uit naar andere steden in de VS. In 2012 volgde de eerste internationale uitbreiding naar Londen. In februari van dit jaar was ook Brussel aan de beurt. De taxidienst is op dit moment actief in meer dan 250 steden in 50 landen.

Hoeveel omzet het bedrijf vandaag draait is niet geweten, maar ceo Travis Kalanick schreef in een blogpost over de nieuwe investeringsronde gisteren dat Uber nu "zes keer groter is dan een jaar geleden". "In 2015 zal Uber meer dan een miljoen banen scheppen in steden over heel de wereld. Daardoor kunnen miljoenen mensen gaan beseffen dat ze geen auto meer nodig hebben, aangezien Uber goedkoper zal zijn."

Dankzij ons kunnen miljoenen mensen gaan beseffen dat ze geen auto meer nodig hebben, aangezien Uber goedkoper zal zijn

Uber-ceo Travis Kalanick

"Een bescheidener bedrijf worden"

Het feit dat Uber nog altijd zo gemakkelijk geld ophaalt, komt voor sommige waarnemers als een verrassing. Want het bedrijf lijkt de jongste weken en maanden zijn imago van jonge en hippe start-up wat te zijn kwijtgeraakt. Kwam Uber in zijn beginjaren vooral in het nieuws door het feit dat het zonder blozen de gevestigde en traditionele - en volgens sommigen vastgeroeste - taxi-industrie durfte uit te dagen, dan lijkt die aanpak zich vandaag misschien net te wreken. De vlotte jongens uit Silicon Valley lieten zich de voorbije weken namelijk vooral opmerken door de suggestie dat het misschien wel eens het privé-leven van bepaalde kritische journalisten zou kunnen gaan uitspitten. Ook het verhaal waarbij een topmedewerker zijn neus in de gebruikersdata van een andere journalist had gestoken, deed stof opwaaien.

CEO Kalanick lijkt dat nu ook te beseffen. In zijn blogpost geeft hij impliciet toe dat het bedrijf fout is geweest en zijn leven wil beteren. "De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben getoond dat we ook moeten investeren in interne groei en verandering. Fouten erkennen en eruit leren zijn de eerste stappen. (...) Gelukkig is Uber goed in snel actie ondernemen. We zullen dan ook veranderingen doorvoeren tijdens de komende maanden. Lukken die, dan zullen we een slimmer en bescheidener bedrijf zijn dat nieuwe standaarden neerzet in dataprivacy, meer teruggeeft aan de steden die we bedienen en zijn bedrijfscultuur verder verfijnt."

Een boodschap die bij de investeerders voorlopig dus blijft aanslaan.

Uber-ceo Travis Kalanick is van oordeel dat zijn bedrijf in de toekomst "slimmer en bescheidener" wordt.
AP Uber-ceo Travis Kalanick is van oordeel dat zijn bedrijf in de toekomst "slimmer en bescheidener" wordt.