Hoe Trump met achteloze opmerking over Puerto Rico 18 miljard deed verdampen

epa
De Amerikaanse president wilde iets goeds doen voor het door orkaan Maria grotendeels verwoeste Puerto Rico. Uit het niets stelde hij een volledige kwijtschelding van de staatsschulden voor. De markten konden de spontane benefietactie van de Amerikaanse president niet echt smaken. En dat is nog een understatement. Met zijn onbezonnen opmerking liet hij 18 miljard dollar verdampen.

"Think big and kick ass" is zowat het levensmotto van Trump. Als vastgoedmogol met hoge schuldenlast wist hij altijd concessies af te dwingen bij zijn crediteuren. Maar zijn voorstel in verband met Puerto Rico is van een heel andere orde.

Na een bezoek aan het Caribische eiland verklaarde de Amerikaanse president dinsdagavond spontaan tijdens een interview met Fox News dat de schuldenlast van het Caribische eiland zou herbekeken worden. "We gaan iets uitdokteren", zei Trump. "Zij zijn heel wat geld verschuldigd aan hun vrienden van Wall Street en wij gaan die kwijtschelden.Ik weet niet of zij geld verschuldigd zijn aan Goldman Sachs maar ik weet wel dat ze die centen kunnen vergeten."

Puerto Rico na de doortocht van orkaan Maria
reuters Puerto Rico na de doortocht van orkaan Maria

Puerto Rico heeft een staatsschuld van 73 miljard dollar. Wereldwijd hebben investeerders Puerto Ricaanse obligaties in hun bezit.De terugslag op de beurs liet dan ook niet lang op zich wachten. Uit angst voor een waardedaling deden investeerders hun obligaties paniekerig van de hand. In één ruk verminderde de waarde van de belangrijkste obligaties met 32 procent of zo'n 18 miljard dollar (omgerekend 15 miljard euro) in totaal.

reuters

Enkel Mick Mulvaney, de directeur van het begrotingsagentschap, kon de paniekverkopen nadien temperen. Hij stelde dat de verklaringen van de president "niet letterlijk moesten genomen worden". Trump zou gewoon aangekaart hebben dat Puerto Rico een schuldenprobleem heeft dat moet opgelost worden. Hierna herstelden de obligaties wat maar toen was het kwaad al geschied.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Camp

  Hieruit blijkt nogmaals hoe het kapitalistisch systeem ineen zit. De rijken worden rijker door de schulden van de armen die lenen om te overleven! Een echte wereldschande!

 • Lilianne Van Neylen

  Er zijn er hier die echt denken dat Trump dit goed bedoelde! Wel heel onnozel te denken dat Trump dit "zomaar" zegt! Ondertussen heeft hijzelf ( door zijn specialisten in dienst) zijn eigen kapitaal met miljarden verhoogd! Dat is puur " spelen" op de beurs , maar dan met voorkennis, wat zogezegd niet mag. Maar kijk, hij doet dat op deze manier en de meesten, zelfs hier, trappen er in.

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Dat zijn de risico's van de beurs wie daar niet tegen kan moet maar ergens anders gaan beleggen ! Iedereen weet trouwens dat de financiële markten de laatste jaren stelselmatig werden gemanipuleerd door gewetenloze politiekers. Trump laat eens een windje vliegen en de beurzen gaan onderuit. Kan het nog ludieker ?

 • Pieter Goris

  Trump is een clown maar net zoals elke president een marionette van het kapitaal. Niet meer of niet minder.

 • Charel Jansens

  Puerto Rico heeft hier Niks aan is de miljarden die verloren werden door hen die op de beurs Spelen(gokken)