Exclusief voor abonnees

Hoe Nederland een Russische hackpoging kon verijdelen: reconstructie van aankomst tot aanhouding

10 april 2018 - De Russische hackers komen aan op Schiphol.
Ministerie van Defensie 10 april 2018 - De Russische hackers komen aan op Schiphol.
Op 10 april 2018 arriveren vier Russen op Schiphol. Wat ze niet weten, is dat ze dan al in het vizier zijn van de Nederlandse inlichtingendienst. Met elke stap brengen de spionnen zichzelf verder in het nauw.

10 april 2018

Aleksei Morenets opent het portier, groet de taxichauffeur en stapt in. "Naar luchthaven Sjeremetjevo, graag." Morenets, een hacker van de Russische militaire inlichtingendienst GROe, moet een vlucht naar Nederland halen. Hij is op weg naar Den Haag, met de opdracht de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken.

De internationale chemischewapenwaakhond is bezig met een onderzoek naar de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Britse Salisbury. Ook de chemische aanval op de Syrische stad Douma door president Bashar al-Assad van Syrië, een bondgenoot van Rusland, is onderwerp van onderzoek. Het zijn twee zaken met een gigantisch Russisch belang. En dus wordt de militaire inlichtingendienst aan het werk gezet om het OPCW-gebouw in Den Haag digitaal binnen te dringen.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nicolas Ivanov

    Ik kan heel het verhaal moeilijk geloven. Ook die twee Salisbury jongens. Dergelijk onprofessioneel gedrag dat het allemaal ongeloofwaardig wordt. En zo werken de Russen absoluut niet.