Hoe Montenegro met zware preventieve maatregelen het laatste coronavrije land in Europa blijft

In supermarkten mogen maar 50 mensen per keer binnen.
REUTERS In supermarkten mogen maar 50 mensen per keer binnen.
Voorlopig is het Oost-Europese Montenegro het enige land in Europa waar er nog geen besmettingen met het coronavirus gemeld zijn. Toch werd het land preventief al platgelegd. De Balkanstaat met ongeveer 600.000 inwoners zag in zijn buurlanden het aantal zieken stijgen, maar zelf bleef het voorlopig gespaard.

Hoewel er geen besmettingen geconstateerd zijn, heeft Montenegro toch al zware maatregelen genomen om het virus voor te zijn. En dat lijkt hen tot nu toe ook te lukken. Het relatief kleine Balkanland op amper 300 kilometer van Zuid-Italië heeft al tientallen inwoners getest op Covid-19, maar nog geen enkele test kwam positief terug. Meer dan 390 mensen moeten wel verplicht in quarantaine blijven.

Lijst aan verboden

Afgelopen vrijdag heeft de overheid van de staat publieke samenscholingen verboden, scholen en restaurants gesloten voor minstens twee weken en een verbod opgelegd aan schepen, inclusief cruises, die de havens willen binnenvaren. Verder riep de minister van gezondheid ook op om de grenzen met buurlanden Servië, Bosnië, Kroatië en Albanië te sluiten. 

Ook Montenegro ligt er verlaten bij.
REUTERS Ook Montenegro ligt er verlaten bij.

Maandag besloot de overheid om ook de nationale luchtvaartmaatschappij Montenegro Airlines en alle openbaar vervoer stil te leggen. Mensen die moeten terugkeren met de trein of met het vliegtuig naar het land zal de overheid terughalen.

In begin februari, toen het aantal besmettingen in China sterk toenam, mochten er al geen Chinezen meer naar Montenegro afreizen. Eind februari, vlak na de krokusvakantie bij ons, mochten er ook geen vluchten van Ryanair en WizzAir van en naar Italië vertrekken en landen.

Reisverbod en isolatie

Verder verbood het land zijn inwoners ook om af te reizen naar Frankrijk, Griekenland, Zwitserland, Denemarken en Slovenië. Alle inwoners die uit die landen terugkwamen, moesten verplicht in isolatie.

De buurlanden van Montenegro werden helaas niet gespaard. In Bosnië zijn er 24 besmettingen geregistreerd, in Albanië 54, in Servië 64 en in Kroatië 60.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martin Soetaert

  Onze belgische ministers waren veeeel slimmer ..... zie het resultaat. Mooi voorbeeld hoe de regeringleiders het coronavirus echt hadden moeten aanpakken.

 • PETER PERMENTIER

  Een land dat bewijst dat drastische maatregels werken en hun behoed van het ergste,de Belgen zijn van een ander gedacht vandaag 2 groepen fiets toeristen zien voorbij trekken van ongeveer 25 man ja het was zonnig en dan kriebelt het zeker een toonbeeld van hoe de Belg de situatie inschat.Maar men zegt wel wie niet luisteren wil zal het voelen.Men kan rustig naar Nederland reizen daar volop fietsen op deze wijze geraken we nooit af van deze niet zichtbare vijand dat het tot 2021 lente volgens UK

 • roland schollaert

  Hier hebben De Block en Van Ranst het virus op de bevolking losgelaten, iedereen die op vakantie was in Noord Italie hadden ze in thuis quarantaine moeten zetten.In plaats van geen paniek alles is onder controle,niets is er onder controle.

 • Kristine Delacourt

  Respect!

 • Ingrid Charlier

  Dat de andere Europese landen daar maar eens een voorbeeld aan nemen.