Hoe moet het nu verder met de brexit? Vijf mogelijke scenario’s

Reuters
Eindelijk ligt er een ontwerpakkoord voor de brexit op tafel. Het Britse kabinet omarmde de deal gisteren, na lang beraad. Maar de tijd dringt: nog maar vier maanden tot ‘B-day’. Welke scenario’s zijn er mogelijk?

Maart 2019

1. Geen akkoord: harde brexit

Bij een harde brexit houdt het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk per 30-3-2019 abrupt op. Vanaf die dag krijgt het land (inclusief Noord-Ierland) te maken met grenscontroles en zware handelsbelemmeringen. Britse vliegtuigen verliezen landingsrechten (ook buiten de EU), vrachtwagens komen aan weerszijden van Het Kanaal vast te staan, de financiële dienstverlening (City) zal gaan sputteren.

EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britse onderdanen op het vasteland zijn hun toekomst niet langer zeker. De EU zal internationale arbitrage (in Den Haag) opzoeken om Londen te dwingen zijn financiële verplichtingen na te komen.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • William Bonny

  De mensen begrijpen blijkbaar nog niet, dat onder de deskundige leiding van graaiers zoals Verhofstadt het gedrocht E.U. ze totaal aan t'leegzuigen zijn. Wij zijn een mak&volgzaam&dom volkje, totaal zonder eigen initiatief. Dat altijd al, zijn onbekwame leiders gevolgd heeft. Met als resultaat, dat wij door diezelfde leiders als makke&tamme lammetjes passief naar de slachtbank geleid kunnen worden. Arm België.

 • Michel Mahy

  Het zal nooit zo'n vaart lopen, daarvoor hebben alle EU landen te veel economische belangen in de UK en natuurlijk ook omgekeerd.

 • Carlos Simonis

  Chauvinisme en Nationalisme is en kan best leuk zijn, maar hier slaat Engeland volledig de plank mis.....

 • Patrick Martens

  Ze gaan zolang moven tot als er geen Brexit gaat komen.

 • Joan Lute

  Wie zich verbrand moet op de blaren zitten. Zodus is er maar één antwoord van de EU ten aanzien brexit. Sluit hermetisch de buitengrenzen en laat ze onmiddellijk hun verplichtingen nakomen op straffe van beslag eigendommen van alle bedrijven en Britten in de EU. Niet wij maar alleen zijzelf hebben de verantwoordelijkheid voor de ongetwijfeld gigantische dramatische gevolgen van hun eigen waanzin.