Hoe laat is het volgens de doemdagklok? 2 voor 12

Volgens de wetenschappers is het twee minuten voor twaalf.
EPA Volgens de wetenschappers is het twee minuten voor twaalf.
De Bulletin of the Atomic Scientists heeft de wijzers van de beruchte Doomsday Clock onveranderd op twee minuten voor twaalf laten staan. De klok geeft op symbolisch wijze aan hoe dicht de wereld tegen een apocalyptisch einde aanleunt.

De wetenschappers verzetten jaarlijks in januari de wijzers van de Doomsday Clock (doemdagklok). Dit jaar werd beslist om de klok, net als vorig jaar, op twee voor twaalf te laten staan. Die toestand geeft volgens de wetenschappers "het nieuwe abnormaal" aan, waarbij het gevaar van een nucleaire catastrofe extreem hoog blijft.

De organisatie drukte tijdens een persconferentie haar vrees uit voor een nucleaire oorlog. Ook de bezorgdheid over klimaatverandering, een factor die sinds 2007 mee wordt opgenomen in de berekeningen, draagt volgens de wetenschappers bij tot de grote wereldwijde dreiging.

Titanic

"We zijn bijna zoals reizigers op de Titanic, die de ijsberg niet zien maar genieten van het eten en de muziek", zo verklaarde Jerry Brown, de voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Californië, bij het onthullen van de klok.

H-bomb

Ook in 1953 stond de Doomsday Clock op twee voor twaalf, nadat zowel de VS als de Sovjet-Unie tests hadden uitgevoerd met de waterstofbom (de H-bomb). 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Valckx

  Beste Erwin, wat nen bullshit, wat heeft migratie nu te zien met de nucleaire wapenwedloop? Bekke serieus blijven hey. En natuurlijk is deze wapenwedloop eveneens topprioriteit, en eigenlijk kan je die 2 (klimaat en wapens) zelfs koppelen, nl. de oplossing om meer geld vrij te kunnen maken voor het klimaat, is door de wapenwedloop aan banden te leggen en daar de financiering vandaag te halen voor doorgedreven klimaatinvesteringen.

 • bob jansens

  Erwin Lauwens, groen heeft inderdaad te kennen gegeven dat ze een "milieuregering" willen. Maar zoals echte populisten weigeren ze om duidelijk te stellen wat ze willen veranderen, wat de mensen niet meer zullen mogen doen, hoeveel extra belastingen er betaald zullen worden,...

 • Gino Denil

  Het ene kan het andere wel uitlokken, Erwin Lauwens. Oorlogen ontstaan gewoonlijk door economische problemen. Als de klimaatopwarming die genoeg veroorzaakt dan is de kans groot dat er oorlogen gevoerd gaan worden om de nog leefbare zones.

 • Tony Vandermaelen

  Toen ik 15 was zeiden ze dat ook al. Dat is ondertussen 45 jaar geleden. Die klok staat dus stil.

 • Erwin Lauwens

  Het gevaar voor een nucleaire catastrofe. Kunnen de leerlingen daartegen niet gaan demonstreren op dinsdag of is dit geen prioriteit dan? De schade zal veel groter zijn dan door hun klimaatopwarming. Groen zit achter deze klimaatbetogingen om een ander onderwerp op de agenda van de verkiezingen te krijgen: het milieu ipv migratie.