Exclusief voor abonnees

Hoe is het om te werken bij bol.com? “De eerste dag kreeg ik een dildo”

Journalist Jeroen van Bergeijk werkte vijf weken undercover bij een distributiecentrum van bol.com.
Jiri Büller Journalist Jeroen van Bergeijk werkte vijf weken undercover bij een distributiecentrum van bol.com.
Vandaag besteld, morgen in huis, we vinden het normaal. Maar hoe kan dat? Journalist Jeroen van Bergeijk werkte vijf weken in een distributie­centrum van bol.com.

De eerste dag op de Afdeling Retouren, onderafdeling Big Items, van het fulfillmentcenter voelt als Sinterklaas: leuk! Pakjes uitpakken! Elke keer ben ik weer benieuwd wat ik zal aantreffen en snijd ik de dozen enthousiast open. Na een week kan ik de tekst ‘Daar ben ik dan. Pak mij uit’ waarmee elke bol.com-verpakking is opgesierd, niet meer zien. Dan heb ik het allemaal voorbij zien komen: magnetrons, beeldschermen, koffiezetapparaten, vuilnisemmers, koffers, boormachines, wandklokken, Pampers, Lego, Playmobil en niet te vergeten airfryers. Stapels airfryers.

En heb ik de gore verhalen gehoord: “De eerste dag kreeg ik een dildo van ongeveer zo groot”, vertelt Bruno, een ­gezette twintiger terwijl hij met zijn rechterhand op zijn linkeronderarm – bij de elleboog – de lengte aangeeft. “Met de poep er nog aan.”

Je hebt 3% van dit artikel gelezen
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kevin DeLoof

  Service webwinkels ook veel beter... Maand tijd om terug te sturen en doos moet nie verzegeld zijn, mag gebruikt zijn... Vroeger was service Vandenborre ed nog goed maar nu.. En ook niks meer op voorraad.. Eigen schuld...

 • Frank De Witte

  En door die goedkope online rommel te kopen doen hersteldiensten gouden zaken en kunnen ze de volle pot rekenen. De vraag aan online kopen is ook: is het echt nieuw? Het kan al even goed bij iemand anders gezeten hebben (of zelfs bij meerdere klanten) voor een paar weken en dan terug gezonden geweest zijn. Zeker zo'n ketens zoals Zalando, bol.com, coolblue zijn daar een goed voorbeeld van. Die zijn heel goed uitgerust om terug gezonden spullen er terug als "nieuw" te laten uitzien.

 • Wim Offermans

  Coolblue es proberen, al jaren de beste relatie mee.

 • Peter Nols

  Wij zouden bij de plaatselijke zelfstandigen moeten kopen. Maar die bestellen in het geniep zelf bij bol.com en konsoorten wegens de prijs en tevens vlugger geleverd. Levering natuurlijk privé bij bij hun ouders, schoonouders, kinderen, afhalen in postautomaat enz zo kunnen ze een aardig zwart handeltje opzetten. Dus waarom zouden wij die plaatselijke zelfstandige dan moeten steunen.

 • Ronny Cuypers

  Gratis bestaat nu eenmaal niet. Voor alles wat je 'gratis' krijgt moet iemand werken of inleveren. Of denkt er iemand dat al die 'gratis' teruggezonden pakjes zichzelf verplaatsen?