Hoe gevaarlijk is de ‘verboden’ Russische kruisraket SSC-8?

Rusland heeft woensdag opnieuw ontkend dat het beschikt over een verboden kruisraket die Europese hoofdsteden kan wegvagen. De VS hebben Moskou zestig dagen de tijd gegeven om openheid van zaken te geven over de raket die een nucleaire lading kan hebben. Vijf vragen over de geheimzinnige raket die bekendstaat bij de Navo onder de codenaam SSC-8.
Een Russische Topol-langeafstandsraket op het Rode Plein in Moskou. Sinds 1987 hebben de VS en Rusland al hun middellange afstandsraketten vernietigd.
AFP Een Russische Topol-langeafstandsraket op het Rode Plein in Moskou. Sinds 1987 hebben de VS en Rusland al hun middellange afstandsraketten vernietigd.

Om wat voor een raket gaat het?

Volgens de VS is de SSC-8 een kruisraket met een bereik van tussen de 500 en 5.500 kilometer. De raket zou al op twee bases operationeel zijn. Als dit klopt, dan overtreedt Moskou het 31 jaar oude INF-verdrag dat alle op land gestationeerde middellange afstandsraketten verbiedt. Dankzij dit succesvolle wapenbeheersingsverdrag werd Europa in de jaren tachtig bevrijd van een groot gevaar: ruim tweeduizend Russische en Amerikaanse middellange afstandsraketten werden vernietigd.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lieve Geyter

    Wacht even Rusland heeft er en VS heeft er vragen bij?? Als Iran ermee bezig is dreigen ze let aanvallen waarom dan niet met Rusland??

  • Nicolas Ivanov

    Alleen de VS mag dat zeker?

  • Fred Debroek

    De raket op zich is niet gevaarlijk, het zijn de mensen achter de raket dat gevaarlijk kunnen zijn.