Hoe gestolen onderbroek leidde tot ondergang van al-Baghdadi

Al-Baghdadi werd zaterdagnacht uitgeschakeld nabij Barisha in Noord-Syrië.
via REUTERS Al-Baghdadi werd zaterdagnacht uitgeschakeld nabij Barisha in Noord-Syrië.
De Koerden werkten maandenlang samen met de CIA om de meest gezochte terrorist ter wereld op te sporen en uit te schakelen. Cruciaal daarbij was een spion die ondergoed van al-Baghdadi uit zijn schuilplaats wist te smokkelen voor een DNA-test voorafgaand aan de raid. Of hoe een vuile onderbroek uiteindelijk leidde tot de ondergang van de zogenoemde kalief.

De Syrische Koerden claimen dat hun inbreng van doorslaggevend belang was om van de risicovolle militaire operatie een succes te maken. Polat Can, een ervaren functionaris van de door de Koerden geleide Syrische Democratische strijdkrachten (SDF), gaf meer details vrij over de riskante manoeuvres die leidden tot de uitschakeling van de IS-leider in Noord-Syrië.

“Sinds 15 mei werkten we samen met de CIA om al-Baghdadi op te sporen en zijn doen en laten te monitoren”, aldus Can. “De man, die zichzelf had uitgeroepen tot kalief, wisselde vaak van plek om niet in handen van de ‘vijand’ te vallen. Hij stond op het punt te verhuizen naar Jarablus in de provincie Aleppo nabij de grens met Turkije.”

De Koerden hadden die informatie verkregen van een veiligheidsadviseur van al-Baghdadi die naar het andere kamp was overgelopen en nu voor hen spioneerde.

“Onze spion smokkelde een onderbroek naar buiten waarop een DNA-test werd uitgevoerd zodat we zeker waren dat het om al-Baghdadi ging”, schreef de raadgever op Twitter.

“Vervolgens werd meer dan een maand geleden besloten om de terroristische leider uit te schakelen”, aldus Can. “Maar door de terugtrekking van de Amerikaanse troepen en de Turkse invasie liep de missie vertraging op.”

Na de raid was de compound helemaal verwoest.
AFP Na de raid was de compound helemaal verwoest.

Zaterdagnacht was het dan toch zover en voerden Amerikaanse special forces een raid uit op de compound in het dorp Barisha in de provincie Idlib (niet ver van de Turks-Syrische grens).

“Onze undercoveragent was tijdens de militaire operatie nog steeds ter plaatse en verzond de exacte coördinaten om de luchtaanval uit te voeren en om de raid tot een succes te maken.”

Ook Mazloum Kobani, bevelhebber van de SDF-strijdkrachten, had het in interviews met Amerikaanse media over de doorslaggevende inbreng van de spion. Hij bevestigde aan NBC en Fox News dat de agent zich tijdens de raid inderdaad in de compound van al-Baghdadi bevond. De bewuste spion die voorheen aan de slag was als veiligheidsadviseur van de terroristenleider, zou verraad hebben gepleegd uit wraak. De Amerikaanse special forces brachten de man na de raid in veiligheid. 

Donald Trump, die zondag de dood van ‘s werelds meest gezochte man aankondigde, bedankte de Koerdische strijdkrachten “voor alle hulp die ze hadden verstrekt”, maar gaf geen verdere details.

De Amerikaanse president zei dat een DNA-test op het stoffelijke overschot de identiteit van al-Baghdadi had bevestigd en hij bedankte ook Turkije, Irak, Syrië en Rusland voor hun medewerking. Na de succesvolle raid kreeg de IS-leider een zeemansgraf.

EPA

Bekijk ook: De aankondiging van Donald Trump over de uitschakeling van al-Baghdadi

EPA31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean De Grande

  Datgeeft alleen maar aan hoe zorgvuldig men onschuldige slachtoffers probeert te vermijden. Kunnen ze nu het geld (subsidies) dat besteed wordt aan de linkse pamper ngo´s eindelijk voor iets zinnigs gaan gebruiken?

 • Jan Boden

  Hij is nog maar pas dood of ze hangen de vuile was al buiten.

 • Verstappen Martine

  En als dank worden de Koerden nu in de steek gelaten door de Amerikanen en Europa. Schande !

 • Steven Van Westerloo

  Een vuile onderbroek is dus het bewijs, de IS-leider kreeg een zeemansgraf. En wij moeten geloven dat hij dood is?

 • Janna Boonstra

  Trump pronkt met de veren van de Koerden die hij laat barsten. Kijk dat is nou de VS. Alleen voor hun eigen belang.