Hoe ga je verder na een leven als extremist?

Filmmaakster Karen Winther.
Beelden uit de documentaire ‘Exit’. Filmmaakster Karen Winther.
Als je je ooit hebt aangesloten bij een extremistische beweging, kun je dan nog weg? In haar film ‘Exit’ stelt de Noorse voormalig rechts-extremistische Karen Winther lastige vragen. Aan zichzelf en aan anderen die een verleden als neonazi, links-extremist of radicaal islamist van zich af willen schudden.

Een doos vol neonazi-memorabilia: boeken, vlaggen, kledingstukken met hakenkruizen. Karen Winther was als tiener gehecht aan deze spullen. Twintig jaar later komt ze de doos bij een verhuizing weer tegen. Zo lang geleden. En toch blijft het verleden haar achtervolgen. Hoe doen anderen dat? Ze gaat op reis om mensen te spreken die hetzelfde hebben meegemaakt als zij. Het levert een prachtig meanderende film op langs opmerkelijk openhartige lotgenoten die vertellen hoe dat is, leven met extreme denkbeelden waar je niet meer in gelooft.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mo Biraja

  De gulden middenweg heel efectief tegen extremisme

 • RENE LENAERTS

  Mooie verhalen, maar er zijn genoeg extremisten die geen leven "erna" willen. Ze creperen nog liever.

 • Rudolf Jacobs

  bullshit in de zaak King ,wat zou jij doen als je bij de tegenpartij gestoken wordt waarvan er 30 of meer van zijn en jij alleen ,dankbaar ok maar veranderen daarvoor ,misschien dan omdat ze leerde dat niet iedereen anti is zelfs niet onder eigen kleur of ras