Exclusief voor abonnees

Hoe een digitaal kruimelspoor naar de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 leidde

Beelden van Google Earth waarop het transport van de Boek-raket te zien is.
Bellingcat Beelden van Google Earth waarop het transport van de Boek-raket te zien is.
Rusland probeerde met onder andere fake satellietbeelden en nepfoto’s van Oekraïense straaljagers de zoektocht naar MH17 te blokkeren. Maar de onderzoekers vonden een overdaad aan digitaal bewijsmateriaal juist in Russische databases en sociale media. Hoe digitale kruimels als verkeersovertredingen de Russische desinformatiecampagne saboteerden.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SVETLANA HOREMANS

  Iedereen die hierin Rusland nog verdedigt of goedpraat, moet verhoord worden door de veiligheidsdiensten op spionageactiviteiten. Zo zouden de Russen het ook doen.

 • Luke Vincke

  Als de voornaamste betrokkene, Maleisië uit monde van zijn Eerste Minister, het resultaat afwijst en heeft verklaard dat er GEEN bewijs is van betrokkenheid van Rusland en dat hij er zelfs bijvoegde dat van in het begin vast stond dat Rusland als schuldige moest worden geduid dan weten we voldoende. Alle die de zaak "onderzochten" waren NAVO landen of bondgenoten van de VS.

 • Jan Sempel

  Het zijn inderdaad de Russen die het gedaan hebben , maar niet met opzet , het was een tragische vergissing neem ik aan , , maar inderdaad deden en ze het wel en kom er dan ook vooruit dat het een vergissing was en neem je verantwoording

 • Alec Verbruggen

  Ik spreek een woordj Russisch en volg de actualiteit, er zijn inderdaad gesprekken. Maar daar kan je oa oren van een Oekraïnse rebel waarin ze zeggen dat ze zich vergist hebben en een burgervlucht neergehaald hebben. Maar goed, ik geloof nog weinig in de media. Dit verhaal ook al.

 • Steven Nevets

  Oekraïnse buk of Russische buk, dit incident werd uitgelokt door Oekraïne! Lokale getuigen filmden het buktransport maar niemand heeft degelijk beeld materiaal van die bukraket zijn condensatiespoor dat 6 tot 10 minuten blijft hangen. Lokale getuigen spreken over de aanwezigheid van Oekraïnse gevechtsvliegtuigen.