Hoe een 'democratisch socialist' als Bernie Sanders Hillary Clinton jaloers krijgt

AP
Hij staat een goeie 40 procent achter op frontrunner Hillary Clinton, maar toch is het vooral de onafhankelijke zelfverklaarde 'democratische socialist' Bernie Sanders die de laatste weken met zo goed als alle aandacht in de Amerikaanse Democratische voorverkiezingen gaat lopen. Sanders trok gisteren niet minder dan 28.000 enthousiaste toeschouwers op een verkiezingsbijeenkomst in Portland, Oregon.

Toegegeven, een veel blauwere stad dan Portland in de sowieso al blauwe staat Oregon vind je niet meteen. Maar toch, zoals de Washington Post het omschrijft: "28.000 mensen! In augustus! In een niet-verkiezingsjaar! Dat is veel. VEEL."

Volgepakt zat het Moda Center gisteren dan ook, waar normaal de basketballers van de Portland Trail Blazers spelen. 19.000 toeschouwers zaten binnen in de arena, nog eens 9.000 anderen die niet meer binnengeraakten volgden Sanders' speech in de omgeving op grote schermen. Het aantal van 28.000, een nieuw hoogtepunt in de 'Berniemania', is er eentje waar Sanders' grote concurrente, Hillary Clinton, voorlopig alleen maar van kan dromen. Zij blijft momenteel steken op 5.500, toen de voormalige first lady in juni haar kandidatuur formeel aankondigde.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Grassroots

Ook bij de Republikeinen slaagde voorlopig niemand er in om zoveel volk naar een verkiezingsbijeenkomst te trekken, ook Donald Trump of Jeb Bush niet. Als geen ander kan de onafhankelijke en linkse Sanders een massa enthousiasmeren en tot actie aanzetten. Procentueel gezien haalde geen enkele kandidaat - Democratisch of Republikeins - tot nu toe zoveel donaties binnen bij gewone burgers als hij. Qua 'grassroots campaigning', campagnes van onderuit die ook Barack Obama aan het presidentschap hielpen, kent Sanders dan ook zijn gelijke niet.

Verbazingwekkend, want tot enkele weken geleden was de senator bij het grote publiek maar weinig bekend, en nog altijd haalt hij in de peilingen niet meer dan 15 tot 20 procent. Clinton daarentegen haalt steevast scores tussen 50 en 60 procent.

Waarnemers gaan er dan ook van uit dat de naar Amerikaanse normen erg linkse kandidaat uiteindelijk geen kans maakt en Clinton de Democratische nominatie zo goed als zeker zal binnenhalen. Toch is er reden voor jaloezie: Clinton moet oppassen dat ze het momentum niet verliest en dat te veel Democraten ontgoocheld zullen zijn als Sanders het niet haalt. "Een gebrek aan passie (of zelfs al maar de perceptie daarvan) is gevaarlijk voor haar, ongeacht hoe serieus de kandidatuur van Sanders zal blijken te zijn", zo schrijft de Washington Post. Vorige maand al liet een woordvoerder uit het Clinton-kamp weten "zich zorgen te maken".

In zijn toespraak haalde Sanders opnieuw fel uit naar de "miljardairsklasse" en beloofde hij beterschap voor de werkende burger, met een verhoging van het minimumloon, een uitgebreidere ziekteverzekering en een afschaffing van het inschrijvingsgeld op school.

AP

Black Lives Matter

Zaterdag nog werd een andere bijeenkomst van Sanders in Seattle verstoord door actievoerders van de organisatie Black Lives Matter, die het podium bestormden en de senator verweten dat hij niet hard genoeg had geageerd tegen het politiegeweld tegen zwarte burgers in de VS. Die actie lokte scherpe kritiek uit van het publiek, dat vond dat Sanders net de kandidaat was die al het felst kritiek had geuit op het racisme binnen het Amerikaanse politiekorps. Toen Sanders er niet in slaagde opnieuw aan het woord te komen, trok hij naar een ander event waar hij prompt 15.000 toeschouwers op de been kreeg, wat toen ook al een record was tijdens deze voorverkiezingscampagne.

Bernie Sanders wachtte zaterdag geduldig tot hij opnieuw het woord zou krijgen, maar moest uiteindelijk toch het podium verlaten.
AP Bernie Sanders wachtte zaterdag geduldig tot hij opnieuw het woord zou krijgen, maar moest uiteindelijk toch het podium verlaten.