Hoe één burgemeester zorgt dat heel Frankrijk beschermd wordt tegen gif

Burgemeester Daniel Cueff vorige week voor het gerechtsgebouw naast een bord van demonstranten die hem een ‘dappere burgemeester’ noemen vanwege zijn strijd tegen pesticiden.
AFP Burgemeester Daniel Cueff vorige week voor het gerechtsgebouw naast een bord van demonstranten die hem een ‘dappere burgemeester’ noemen vanwege zijn strijd tegen pesticiden.
Een eenzame burgemeester in een klein dorpje in Bretagne lijkt er in te zijn geslaagd het regeringsbeleid van de Franse president Macron om te gooien.

In Langouët, met niet meer dan 600 inwoners, besloot burgemeester Daniel Cueff in mei van dit jaar dat boeren geen bestrijdingsmiddelen meer mogen gebruiken binnen een straal van 150 meter rond huizen en bedrijven.

Bij 6-jarige kinderen in het dorpje was het omstreden glyfosaat aangetroffen in hun lichaam, met waarden “die 30 keer zo hoog zijn als normaal”, aldus de burgemeester. Cueff wilde zijn bewoners beschermen. Maar de Franse hogere overheid sleepte hem voor de rechter omdat hij helemaal niet bevoegd zou zijn dat te doen.

President Macron maakt nu een flinke draai, ten gunste van de dorpsburgemeester. Hij wil, net als Cueff, strengere regels voor het gebruik van landbouwgif in de buurt van omwonenden. “Die middelen zijn gevaarlijk voor de gezondheid, laten we daar eerlijk over zijn. We hebben het gezien bij de wijnbouw”, aldus Macron. “Er moeten nieuwe richtlijnen komen voor het sproeien met landbouwgiffen.”

Er wordt gespoten met gif, niet met vitaminen!

Burgemeester Cueff

“Europa vraagt ons al tien jaar om burgers te beschermen”

De toezegging van de president volgt op de rechtszitting die vorige week werd gehouden. “Kan een burgemeester de gezondheid van zijn inwoners negeren?”, vroeg Cueff tijdens die zitten aan de rechter. “Europa vraagt ons al sinds 2009 om burgers te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen maar er gebeurt niets. Er wordt gespoten met gif, niet met vitaminen!”

De rechtszaak leidde tot verhitte debatten en protesten voor de rechtbank. Veel Fransen vonden het vreemd dat de overheid de burgemeester voor de rechter sleepte, terwijl de regering zelf ook strijdt tegen bestrijdingsmiddelen.

“Niet iedereen kan zomaar zijn eigen regels opstellen”, zei minister Elisabeth Borne (Milieu) toen haar om een reactie werd gevraagd. “Maar we moeten bewoners wel beter beschermen. Daar zijn we ook mee bezig en binnenkort maken we bekend hoe.”

President Macron sluit zich daar nu bij aan. “De wet moet worden nageleefd in Frankrijk, maar de argumenten van de burgemeester zijn terecht. Daar steun ik hem in.” De president zegde toe de regels voor landbouwgif te zullen aanscherpen. “En we zullen met de boeren in overleg moeten. Want het zal boeren geld gaan kosten. Maar we moeten het beleid nu snel veranderen.”
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tomé Martinho

  Al diegenen die bestrijdingsmiddelen gebruiken, de bak in! Geen medelijden voor die smeerlappen die onze wereld om zeep helpen.

 • Christian Deckers

  Een beroepslandbouwer met een fyto-licentie is gemachtigd om als professioneel gebruiker een aantal toegelaten producten toe te passen in zijn teelten. De meeste reacties hier komen van leken en weten blijkbaar niet eens dat glyfosaat een onkruidverdelger is. Spuiten doet niemand voor zijn plezier hoor: de arbeid, apparatuur en producten tot € 250,-/liter en meer! 99% van alle bespuitingen zijn om aan de consumenteneisen van het geleverde product te kunnen voldoen.

 • manneke Frans

  Aan Willy : theorie en praktijk staan altijd ver uit elkaar. U heeft gelijk met uw reactie. Maar... als professioneel gebruik ik nog steeds Roundup. En dat doe ik heel secuur hoor. Iedere richtlijn van de wet respecteer ik plichtsbewust. Maar helaas controleert niemand dit. Wat betekent dat iedereen zomaar kan doen wat hij wil.

 • anna vandenberg

  Round Up is nog altijd toegelaten in de biologische landbouw en veel particulieren hebben een voorraad van twintig jaar. Alle tuintjes moeten er perfect bijliggen zoals de regels gelden in de schone schijn maatschappij. Meermaals moet ik aanhoren dat ze geen ontkruid kunnen zien staan, ik wel antwoord ik dan en ga verder, ik probeer zoveel mogelijk te wieden en het onkruid voor te zijn en meestal lukt het niet.

 • patrick morel

  De boeren zullen juichen. Kijk rond, het onkruid tiert nu al welig op voetpaden en stations in parken en langs kleien wegen. Straks nog een muizen en rattenplaag er bij.