Hoe de zwaar gehandicapte Niels-Jan een genie bleek te zijn

Niels-Jan wordt naar school gereden waar hij de les geschiedenis zal volgen.
Pim Ras Fotografie Niels-Jan wordt naar school gereden waar hij de les geschiedenis zal volgen.
Niels-Jan (19) uit het Nederlandse Veenendaal had volgens de artsen de verstandelijke vermogens van een baby. Niemand had in de gaten dat er een klein genie in hem schuilging.  In alle eenzaamheid leerde hij letters en woorden, met dank aan Sesamstraat. Zijn moeder ontdekte zijn begaafdheid pas twee jaar geleden. Nu gaat hij naar de middelbare school. “Ik wil bioloog worden.”

Je hebt 4% van dit artikel gelezen
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karla Desmet

  Maar hoe erg moet dat voor die jongen niet zijn geweest!! Kan iemand zich dat inbeelden: jarenlang worden behandeld als geestelijk beperkt en intelligent genoeg zijn om dat te beseffen maar het niet kunnen uitdrukken? Ik hoop dat die jongen eindelijk gelukkig mag worden. Want dat moet een drama zijn geweest voor hem!

 • johanneke li

  elke mens blijft een uniek verschijnsel ook op medisch vlak! Alle medische wetenschap is dan ook maar bruikbaar in beperkte mate zolang de patient ermee overeenstemt. ik denk dat hier sprake is van autisme en als het moeilijk is om correct te communiceren dan wordt het achterhalen van het IQ natuurlijk moeilijk. in ieder geval is duidelijk dat niemand, ook dokters, niet te vlug conclusies mogen trekken.

 • DIRK VANGOSSUM

  Kritiek op hulpverleners is niet terecht. De wetenschap en kennis evolueert snel. Wat vroeger vaak niet begrepen of verkeerd werd behandeld kan, dank zij fundamenteel onderzoek en de latere toepassingen, veel beter benaderd worden. Daar is tijd voor nodig...

 • Paul Philippaerts

  Dat wij ons laten beïnvloeden door wat we zien ok, maar dat mensen die pretenderen dat ze het kunnen zo'n flaters maken, dat is niet normaal. Het bewijst ook dat jaarlijkse controles geen zin hebben als de geleerde heren toch maar de vorige overschijven.

 • Michael Dimers

  Zoveelste bewijs dat veel artsen, psychologen, psychiaters totaal niet weten waarover ze spreken. Die jongen werd gewoon afgeschreven om zijn fysieke beperking. Een zware fout ! Hopelijk kan die nu verder zijn weg vinden.