Hoe de worst een symbool werd van de Australische verkiezingen

Vandaag gaan de Australiërs naar de stembus. Een recordaantal van 16.424.248 burgers registreerden zich dit jaar om te gaan stemmen. Of er evenveel worsten zullen worden gegeten als er stemmen zullen worden uitgebracht, is af te wachten, maar aan worsten zeker geen tekort. Via een interactieve kaart van Google kunnen Australiërs niet enkel nakijken waar ze hun democratische plicht kunnen vervullen, maar ook of er bij dat stemkantoor worsten te scoren zijn. Dat is niet zomaar een worst, maar wel een zogenaamde ‘democratieworst’. Waar komt die precies vandaan? 

De officiële hashtag van de Australische verkiezingen is #AusVotes2019 gevolgd door een emoji van, jawel, een worst op een snee wit brood met ketchup. De worst-emoji nam in 2016 de plaats in van een stemvakje in de Twitter-hashtag. Hoe een worst op wit brood kon worden uitgeroepen tot een symbool van de democratie is niet helemaal duidelijk, maar een tweet uit 2013 heeft daar volgens CNN toe bijgedragen. Toen was een groep millennials aan de vooravond van de verkiezingen druk hun politieke voorkeuren aan het bespreken. Op Twitter wilden ze daarover niets kwijt, maar een ander prangend thema wilden ze wel aankaarten: wie gaat waar zijn ‘democratieworst’ eten? 

“Hallo iedereen, laat ons weten waar je morgen je ‘sausage sizzle’ vindt #democracysausage", luidde de tweet van Kimberly Seats. 

Vanaf dan was de ‘democratieworst’ een feit. De term sloeg zo aan dat het Australian National Dictionary Center de ‘democratieworst' in 2016 uitriep tot woord van het jaar. Google heeft voor de verkiezingen ook een interactieve kaart ontwikkeld die toont waar je kan gaan stemmen en of dat stemkantoor ook een barbecue-standje heeft zodat je niet enkel je democratische plicht kan vervullen maar ook je maag kan vullen. “Wil je weten waar je deze zaterdag kunt gaan stemmen? Op deze verkiezingskaart vind je een stemkantoor en een democratieworst in je buurt”, luidt het.

In tegenstelling tot de naam is de Australische traditie om een hot dog te eten wanneer je gaat stemmen al wat ouder. Scholen, kerken en organisaties zagen in de verkiezingen, die op een zaterdag vallen, waarop de meeste mensen niet moeten werken, een kans om geld in te zamelen met een hot dog-verkoop. Zeker aangezien er in Australië stemplicht is, was de opkomst en daardoor ook hun omzet gegarandeerd. Zo verschenen er aan de stemkantoren kraampjes waar eten werd verkocht, overigens niet enkel worsten maar ook zoete lekkernijen zoals taart. 

De democratieworst maakt intussen dermate deel uit van de stembusgang dat toenmalig premier Malcolm Turnbull bij het uitbrengen van zijn stem in 2016 zei: “De Australische democratie is onvolledig zonder de geur van gegrilde worsten”. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.