Hoe de brandweer van Parijs de vuurzee in de Notre-Dame onder controle kreeg dankzij deze robot

Colossus toonde zich gisteren een ongelooflijke hulp voor de brandweer van Parijs: hij kon tegelijkertijd informatie verschaffen over de binnenkant van de kathedraal, filmde de omgeving, bracht licht in de duisternis en, belangrijkste van alles, hielp de brand te blussen.
Photo News Colossus toonde zich gisteren een ongelooflijke hulp voor de brandweer van Parijs: hij kon tegelijkertijd informatie verschaffen over de binnenkant van de kathedraal, filmde de omgeving, bracht licht in de duisternis en, belangrijkste van alles, hielp de brand te blussen.
Noem ze gerust de helden van de avond, de honderden brandweerlui die gisterenavond en de hele nacht doorgingen met het bedwingen van de vlammen in de Notre-Dame. Ze kregen daarbij ook de opvallende hulp van een van de nieuwste technische hoogstandjes bij het korps: robot Colossus. Met zijn bijna 500 kilo laat die zich door niets of niemand tegenhouden in zijn strijd tegen het vuur.

De brandweer van Parijs begon bij de eerste vlammen meteen de talloze kunstschatten in de kathedraal in veiligheid te brengen, maar moest zich al snel terugtrekken toen duidelijk werd hoe snel de ramp zich uitbreidde. Alle reddingswerkers moesten de kerk verlaten toen ook de torenspits vlam begon te vatten en dreigde in elkaar te stuiken, wat hij uiteindelijk ook deed. Brokstukken vielen door het plafondgeweld naar beneden in de kerk.

Het is op dat moment dat Colossus is ingezet, zegt brandweerwoordvoerder Gabriel Plus aan AFP. “Colossus liet ons toe te blijven blussen en de temperatuur in de kerk onder controle te houden.” Tegelijkertijd verschafte de robot dankzij zijn krachtige schijnwerpers en thermische en gewone 360 graden-camera een gedetailleerd beeld van de situatie in de kathedraal. Zijn versterkte staalplaten lieten hem toe diep in het smeulende binnenste van de kathedraal door te dringen. Met 3,5 kilometer per uur was dat niet zo snel, maar wel effectief.

De schijnwerpers van Colossus in actie in de Notre Dame.
EPA De schijnwerpers van Colossus in actie in de Notre Dame.

Technisch hoogstandje

Colossus is sinds begin 2017 actief bij de brandweer van Parijs. De robot van Franse makelij is speciaal gemaakt  om brandbestrijders bij te staan. “Hij neemt de risico's van de mens over wanneer het te gevaarlijk wordt”, vertelt Cyril Kabbara, een van de oprichters van ontwikkelaar Shark Robotics tegen AFP. Colossus kan dan ook bijzonder veelzijdig ingezet worden en is uitgerust met tal van technische snufjes. Alles wordt via een afstandsbediening bestuurd.

Behalve zijn camera’s zijn er ook gas- en rookdetectoren aan boord, kan hij aan een waterslang gekoppeld worden om ondertussen te blijven blussen en kan hij materiaal en zelfs gewonden vervoeren. Trappen en obstakels overwint hij met sprekend gemak dankzij de gepantserde rupsbanden. Colossus kan een ton aan lading dragen en zelfs een gewicht van twee ton aan de kant duwen. Handig om bijvoorbeeld een brandende auto weg te duwen vooraleer het vuur overslaat naar andere auto's. De robot sleurt brandweerslangen mee over een lengte van 250 meter. Normaal gesproken zijn daar vijftien mensen voor nodig. Hij kan zes tot acht uur zelfstandig blijven blussen totdat de accu’s leeg zijn.

Het was gisteren de eerste keer dat Colossus bij zo’n grote brand werd ingezet. De brandweer van Parijs gebruikte hem tot nu toe vooral voor ondergronse branden, bijvoorbeeld in kelders. Daar kan rook moeilijk weg, is het zicht slecht en de hitte hoger. De robot kan dan de zuurstof wegzuigen en de temperatuur met zijn waterslang tegelijkertijd doen dalen.

De technische fiche van Colossus.
Shark Robotics De technische fiche van Colossus.
Colossus laat de brandweer toe een brand vanop een veilige afstand te blussen.
Shark Robotics Colossus laat de brandweer toe een brand vanop een veilige afstand te blussen.
AP
Colossus bij een eerdere interventie.
Shark Robotics Colossus bij een eerdere interventie.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marie-claire de bosscher

    johan coppens, zonder de robot was het waarschijnlijk nog veel erger....

  • Johan Coppens

    Echt goed is het met de Colossus toch niet gelukt