Hoe Amerikaanse toppolitici reeds vielen over buitenlandbeleid

BELGA
Uitschuivers van Amerikaanse toppolitici inzake buitenlands beleid hebben hun traditie. Ook kandidaten voor het hoogste ambt lieten zich in het openbaar al eens ondiplomatiek uit. Een niet-exhaustieve bloemlezing.

BARACK OBAMA: De huidige president verwarde tijdens zijn vorige campagne in mei 2008 de concentratiekampen Buchenwald en Auschwitz. Hij zei dat zijn grootoom als Amerikaans soldaat betrokken was geweest bij de bevrijding van Auschwitz. Maar die bevrijding was het werk van de Sovjets. Het campagneteam corrigeerde door te zeggen dat Obama Buchenwald had bedoeld.

MITT ROMNEY: De huidige uitdager van Obama sloeg de Palestijnen en de Arabische wereld met verstomming toen hij tijdens een reis naar Europa en Israël zei dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is.

Hij haalde zich ook beschuldigingen van racisme op de hals toen hij bij een fondsengala de grotere welvaart van Israël ten opzichte van de Palestijnen terugvoerde naar culturele achtergronden.

In Londen zorgde de Republikein voor hoofdschudden bij Britse officials toen hij zich kritisch uitliet over de organisatie van de Olympische Spelen voor die waren begonnen. Er zijn "verontrustende tekenen" of Groot-Brittannië wel in staat is een evenement van deze grote omvang te organiseren", zei Romney tegenover televisiezender NBC.

De kandidaat-president zei tot zes keer toe dat Syrië de enige bondgenoot is van Iran in de Arabische wereld omdat het voor Teheran de enige toegang tot de zee vormt. In werkelijkheid is Iran door veel water omgeven en is het zelfs geen buur van Syrië.

SARAH PALIN: De aartsconservatieve running-mate van de Republikeinse kandidaat-president John McCain in 2008 zei als motivatie voor haar buitenlands beleid dat men vanuit de noordelijke Amerikaanse staat Alaska Rusland kan zien liggen. Het tot "Ik kan Rusland vanuit mijn huis zien liggen" aangedikte citaat werd één van de gevleugelde woorden in de race naar het Witte Huis.

McCain riep haar snel tot de orde toen zij pleitte voor aanvallen van Amerikaanse soldaten in Pakistan om daar op terroristen te jagen.

AP

JOHN MCCAIN: Toen de verliezer van de vorige verkiezingen in april 2007 over Iran werd aangesproken antwoordde hij ironisch zingend: "Kennen jullie het oude Beach-Boys-liedje? Bomb Iran? Bomb bomb bomb, bomb bomb Iran" (in plaats van "Ba ba ba, Barbara Ann").

REUTERS

HILLARY CLINTON: De huidige (Democratische) minister van Buitenlandse Zaken was tijdens diezelfde campagne niet altijd even zeker. In een vraaggesprek met de televisie dreigde zij Iran ermee dat een aanval door Israël de Iraniërs "compleet zou uitroeien".

Tijdens een tv-duel met Barack Obama omtrent de presidentskandidatuur vroeg de moderator de vrouw van ex-president Bill Clinton of zij de aanwezen opvolger van Vladimir Poetin als Russisch president kende. In haar antwoord struikelde zij over de uitspraak van de naam van Medvedev: "Med, euh euh - Med - euh - Meddevedde, Medeveder, of gelijk hoe, ja".

AFP

BOB DOLE: Tijdens een debat voor het vicepresidentschap in 1976 schoot de Republikein zich tegenover zijn Democratische rivaal Walter Mondale zelf in de voet door te zeggen dat beide Wereldoorlogen, de oorlog in Korea en de oorlog in Vietnam, allen "Democratische oorlogen" waren.

BOB SCHIEFFER: Hoewel de moderator zich in het derde en laatste debat van de campagne-2012 overwegend op de achtergrond hield, haspelde hij de naam van de president en topterrorist Osama bin Laden door elkaar toen hij een vraag stelde omtrent door Pakistan gesteunde extremistische organisaties. Schieffer sprak met name over "Obama bin Laden".

EPA