HLN.BE blikt vooruit: hoe wordt Amerika onder Obama?

Als de Democraat Barack Obama volgende week de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten wint, dan zou Amerika een 'europeanisatie' te wachten staan: het steeds Europeser worden van de Amerikaanse politiek en samenleving. HLN.BE kijkt even vooruit naar wat dat concreet betekent.

Obama's regering brengt straks protectionisme, hogere belastingen en een veel grotere rol van de overheid in de inkomens en daarmee de levens van de burgers. Een aantal zaken is al praktisch zeker over het beleid van de regering-Obama:

* Een substantieel deel van de Amerikaanse troepen in Irak wordt, ongeacht de omstandigheden, snel teruggehaald.

* Geen vrijhandelsakkoorden meer, maar protectionisme wordt de nationale handelspolitiek.

* Ondernemingen en de mensen uit de middenklasse en de groep van hogere inkomens gaan meer belasting betalen om 'de welstand te spreiden' zoals Obama dat ziet.

* De federale overheid gaat veel meer geld uitgeven voor onderwijs, gezondheidszorg, energiewinning en milieubescherming.

* Obama's plannen gaan zeker 300 miljard dollar per jaar kosten. Hij heeft een stijging van de overheidsuitgaven van 10 procent voorgesteld, aanzienlijk meer dan de 6,4 procent onder zijn voorganger Bush.

* De overheid gaat zich ook met steeds meer zaken in de economie bemoeien zoals bijvoorbeeld met de structuren van ondernemingen en de wijze van energiewinning en -verbruik.

* De macht van de vakbonden zal aanzienlijk toenemen door nieuwe regulering.

Een eerste voorwaarde is dat een komende Democratische regering sterk genoeg moet staan om haar politieke plannen uit te voeren. Ook het Congres moet dus Democratisch blijven na deze verkiezingen. Volgens de polls zit dat wel goed: bijvoorbeeld in de Senaat, waar ze hun huidige meerderheid van 51 van de honderd zetels lijken uit te breiden tot minstens 57 zetels. (mvl)