Hittegolf bedreigt Notre-Dame: “Gewelfde plafonds van kathedraal kunnen instorten”

Een luchtfoto van de Notre-Dame
REUTERS Een luchtfoto van de Notre-Dame
Sinds de brand in april is de Notre-Dame zwaar beschadigd, maar nu doemt er een nieuwe bedreiging op: de hittegolf. In Parijs kan het vandaag 42 graden worden. De hoofdarchitect van de Notre-Dame vreest dat de gewelfde plafonds kunnen instorten.

Op 15 april leed het bouwwerk enorme schade door een brand. Ook de daaropvolgende bluswerken deden de constructie geen goed. 

Hitte en vocht zijn de grootste vijanden van de beschadigde kathedraal. Philippe Villeneuve, de hoofdarchitect voor historische gebouwen in Frankrijk, houdt dan ook zijn hart vast nu het kwik in de Franse hoofdstad extreem hoog oploopt. 

“Ik maak me grote zorgen over de hittegolf. De kathedraal liep al enorme schade op door de brand - het beroemde gebinte van eeuwenoude balken werd verwoest - maar ook het bluswater veroorzaakte bijkomende schade”, verklaarde hij aan persbureau AP. Het metselwerk is verzadigd met water.

Hoofdarchitect Philippe Villeneuve
AP Hoofdarchitect Philippe Villeneuve

Door de recordtemperaturen drogen de stenen muren van het majestueuze bouwwerk snel uit en dat vormt mogelijk een grote bedreiging.

“Als de voegen van het metselwerk daardoor hun samenhang verliezen, kan het gewelf ineens gaan meegeven”, legde hij uit aan persbureau AP. En dan dreigt instortingsgevaar.

Maar voorlopig lijkt alles nog onder controle. Uit gegevens van tientallen sensoren in de kathedraal blijkt dat de constructie vooralsnog standhoudt en niet verder achteruitgaat.

Vorige week  kregen cameraploegen samen met de Franse minister van Cultuur, Franck Riester, nog een rondleiding in de Notre-Dame. De minister is door de overheid belast met de restauratie van de kathedraal.

Bekijk ook: ‘Voor en na: zo vernietigend was brand in de Notre-Dame’

AP
AP
AP
AP11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Jacobus

  Weet je wa, breek het af en zet een maquette. In Brugge hebben ze dat ook gedaan met de st donaaskerk. Per slot zijn al die kerken op het zweet en slavenarbeid gebouwd voor die Pé in Rome . Anders kwam je in de hel.

 • Cor Dierckx

  Hopelijk staat er niemand onder!

 • Hans Coene

  En de oorzaak wordt nog steeds angstvallig doodgezwegen...

 • johanneke li

  Moest de kathedraal pas geblust zijn zou dit inderdaad kunnen, maar maanden na de brand verwacht ik toch dat het meeste water in de voegen al opgedroogd is en nu geen probleem meer vormt. Het is in die tussenmaanden ook warm geweest wat de verdamping van het water al veel zal geholpen hebben

 • Carine Van den Berghe

  Dat is geen probleem. Er zullen wel weer miljarden geschonken worden als het zo ver komt. NOT!