Hitlers 'eliteschool' en heiligdom voor neonazi's wordt opvangcentrum voor asielzoekers

Twitter/@MailOnline
In het 'Vogelsang'-complex in de Duitse Eifel, vlakbij de Belgische grens, werden de slimste jongeren opgeleid die later de leiders van het Derde Rijk zouden moeten worden. Het grootste nog bestaande nazigebouw wordt nog altijd druk bezocht en geëerd door neonazi's, maar zal binnenkort worden omgevormd tot opvangcentrum. Naar verluidt zullen nog voor de winter 1.000 vluchtelingen hun intrek nemen in de voormalige naziburcht.

Het Volgelsang-complex moet een alternatief zijn voor de tentenkampen, die niet zijn opgewassen tegen het hevige winterweer dat wordt voorspeld.

De Vogelsang-universiteit werd tussen 1934 en 1936 opgetrokken en Hitler voorspelde dat de school er zeker 1.000 jaar zou staan. De school leidde toekomstige nazileiders op en peperde studenten nazipropaganda in. Naar verluidt stierven 280 van de 400 Vogelsang-studenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Vogelsang-complex in Eifel
Wikipedia Het Vogelsang-complex in Eifel
Hitler bezoekt de Vogelsang-universiteit.
YouTube Hitler bezoekt de Vogelsang-universiteit.

Gebruikt door Belgische leger

Sinds 1945 werd de burcht gebruikt door het Belgische leger, maar tien jaar geleden gaf ons land het complex terug aan Duitsland. Duitsland wist lange tijd niet wat te doen met deze gift, gezien de zware geschiedenis die het terrein met zich meedraagt. "Deze oplossing zou een groot taboe kunnen doorbreken", zo stelt Gisela Walsken van de Duitse SPD-partij. "In het verleden werden commerciële projecten voor deze gevoelige plek telkens naar de prullenmand verwezen."

"We moeten toch een plaats kunnen vinden met minder politieke bagage", zegt Joachim Stamp, woordvoerder van de Duitse liberale FDP-partij, die hevig weerstand biedt tegen de plannen om van het complex een opvangcentrum te maken. "Deze maatregel kan heel wat misverstanden veroorzaken", klinkt het.

Studenten aan de Vogelsang-universiteit
YouTube Studenten aan de Vogelsang-universiteitReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.