Hitler verliest na 83 jaar ereburgerschap van toeristisch stadje Tegernsee

Hitler in 1933, het jaar dat hij aan de macht kwam.
getty Hitler in 1933, het jaar dat hij aan de macht kwam.
Het Duitse toeristische stadje Tegernsee ontneemt Adolf Hitler na 83 jaar zijn ereburgerschap. De stad in Beieren was één van de vele Duitse steden en gemeenten om Hitler te eren toen die in 1933 aan de macht kwam. De conservatieve burgemeester Johannes Hagn heeft die hulde nu ingetrokken. Dat dit zo lang op zich liet wachten, wijt de burgervader aan de onwetendheid van zijn ambtenaren.

"We wisten niet of hij nog genoteerd stond als ereburger. We dachten al die tijd dat die status met zijn overlijden was opgeheven, maar dat bleek niet zo. Dus hebben we hem officieel moeten schrappen", stel Hagn.

Hitler bezocht Tegernsee samen met Paul von Hindenburg, de Duitse president die voor Hitler de weg bereidde om kanselier te worden. De twee kregen toen de sleutels van de stad. Hitler werd toen ook gefotografeerd aan het roer van een boot op het meer waar de stad naar is vernoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het meer herdoopt tot 'Bonzo See', omdat veel nazileiders een vakantiehuis op de oevers van het meer kochten.

Wikimedia