Historisch zeilschip zinkt na botsing met containerschip op de Elbe

De No 5 Elbe is gezonken na een botsing met een containerschip op de Elbe.
RV De No 5 Elbe is gezonken na een botsing met een containerschip op de Elbe.
Een zeilboot uit de negentiende eeuw is vandaag gezonken nadat hij in aanvaring kwam met een containerschip op de Elbe. Dat heeft de politie van Hamburg gemeld. Bij het ongeval in Stade, in het noorden van Duitsland, raakten vijf mensen gewond. Een van hen was er erg aan toe.

Het houten zeilschip "No 5 Elbe" uit 1883 was pas eind mei teruggekeerd naar de haven van Hamburg na een renovatie ter waarde van 1,5 miljoen euro. Het kon gehuurd worden voor toeristische rondvaarten.

Volgens de politie botste het schip rond 14.30 uur tegen het 141 meter lange containerschip Astrosprinter, dat onder de Cypriotische vlag richting de Noordzee voer. Aan boord van het zeilschip waren 43 personen, die door de brandweer in veiligheid werden gebracht. Vijf mensen raakten gewond. Het zeilschip kon niet meer naar de oever worden getrokken en zonk in de monding van de zijrivier Schwinge. Het containerschip kon zijn reis voortzetten. De politie heeft een onderzoek gevoerd naar de omstandigheden van de botsing. 

De 37 meter lange zeilboot was het laatste overgebleven zeeschip uit het tijdperk van de houten scheepsbouw in Hamburg. Het was in 1883 zeevaardig en werd in 2002 door de Stichting Hamburg Maritim vanuit Seattle weer naar Hamburg gebracht, waar het gebruikt werd voor rondvaarten. Het lag tot eind mei acht maanden lang in een werf in Denemarken, waar het onder meer een nieuw achtersteven kreeg.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erwin Werwaarts

    De boot is slechts gezonken , niet verbrand . Als men voor deze historische zeilboot nog fondsen over heeft kan men hem lichten en bergen (en hopelijk opkalefateren) , want op de plaats van het gezonken wrak heeft de Elbe slechts 14 meter scheeps-diepgang . De zeilboot is 37 meter lang , dus de hoogste mast van het gezonken wrak steekt nog boven water uit .

  • Lilly Daems

    Best zo ! Oude rommel moet je niet opnieuw gebruiken !