Historisch: tienduizenden Zuid-Afrikaanse mijnwerkers krijgen schadevergoeding voor stoflong

EPA
Verschillende grote mijnbouwbedrijven uit Zuid-Afrika hebben vandaag een akkoord getekend voor de vergoeding van tienduizenden mijnwerkers die een stoflong of tuberculose opliepen in hun goudmijnen. Aan het akkoord dat ongeveer 5 miljard rand (330 miljoen euro) voorziet, gingen jarenlange onderhandelingen vooraf.

Het akkoord werd in aanwezigheid van de pers ondertekend in Johannesburg. Eens het gerecht het akkoord bekrachtigt, zal het in werking treden. Justitie was bij de zaak betrokken na een groepsklacht van mijnwerkers. Minister van Volksgezondheid Aaroon Motsoaledi sprak van een "historisch akkoord na de belangrijkste groepsklacht in de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse mijnsector".

Mijnwerkers die silicose (een vorm van stoflong) of tuberculose (waarvoor een verhoogde kans is na silicose) opliepen, zullen een "significante compensatie" krijgen, zeggen de mijnbouwbedrijven African Rainbow Minerals, AngloAmerican, AngloGold Ashanti, Harmony Gold, Gold Fields en Sibanye Gold zelf. Zij hebben voor 5 miljard rand provisies genomen voor de vergoeding van hun werknemers.

Iedereen die sinds maart 1965 op enig moment aan de slag was in de mijnen en aan silicose of tubercolose lijdt, komt in aanmerking. Volgens SABC News komen zo meer dan een half miljoen mijnwerkers in aanmerking voor de vergoeding.

De mijnwerkers claimen dat ze jarenlang silica-stof ingeademd hebben in de goudmijnen. Sinds de ontdekking van goud in Zuid-Afrika 130 jaren geleden, gingen miljoenen arme, zwarte mensen uit de regio aan de slag in de mijnen.

AFP
AFP
REUTERS1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine De Keyzer

    Heel goed nieuws! Had alleen veel eerder moeten gebeuren