Historicus: “We moeten slachtoffers van Jack the Ripper herdenken om verheerlijking tegen te gaan”

Jack the Ripper was een seriemoordenaar die in 1888 vijf prostituees verminkte en vermoordde in Whitechapel.
Museum in Docklands Jack the Ripper was een seriemoordenaar die in 1888 vijf prostituees verminkte en vermoordde in Whitechapel.
De levens van de vrouwen die door Jack the Ripper zijn vermoord, moeten worden herdacht met een muurschildering in Londen. De Britse sociaal-historicus Hallie Rubenhold hoopt hiermee het verheerlijken van de seriemoordenaar tegen te gaan.

Jack the Ripper was een seriemoordenaar die in 1888 vijf prostituees verminkte en vermoordde in Whitechapel. Zijn naam ontstond waarschijnlijk door een brief die de moordenaar toentertijd naar de politie stuurde. Zijn daden wekten veel sensatie op en de Ripper-mythologie is bekend over de hele wereld.

Gruwelijke spooktochten

In de wijk Whitechapel worden veel Jack the Ripper-spooktochten aangeboden voor toeristen. "Sommige zijn echt gruwelijk. Ze laten beelden van verminkte vrouwen zien", aldus Rubenhold aan The Guardian. “Mensen van over de hele wereld komen naar Whitechapel voor een Jack the Ripper-ervaring en je ziet zijn naam overal. Zouden we niet zijn slachtoffers moeten herdenken?”

Britse autoriteiten en lokale instellingen steunen Rubenholds project, en de eerste aankondiging ervan kreeg veel aandacht op Twitter. De sociaal-historicus schreef ook een boek over de vijf vrouwen.

Silhouet Jack the Ripper ‘s nachts in oude historische stad.
RV, ThinkStock Silhouet Jack the Ripper ‘s nachts in oude historische stad.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Diane De Smedt

    Misschien kan dit hoofdstuk uit de geschiedenis gewoon weggeschreven worden, dan is de politiek correcte brigade weer tevreden.