Hillary's privémail stond op server in badkamer

Hillary Clinton op campagne in Iowa afgelopen weekend.
REUTERS Hillary Clinton op campagne in Iowa afgelopen weekend.
De privémails van Hillary Clinton stonden jarenlang op een server in de badkamer van Platte River Networks, een klein IT-bedrijfje dat huisde in een flatje in Denver.

The Daily Mail spoorde voormalige werknemers op van Platte River Networks. Tera Dadiotis, die er van 2007 tot 2010 werkte, noemde het een 'familiebedrijfje' waar het leuk werken was, maar niet de plaats om staatsgeheimen onder te brengen.

"Het is echt bizar, ik heb geen idee hoe die relatie tot stand is gekomen", zegt een verbaasde Dadiotis. "Toen ik daar werkte waren ze er niet op toegerust om voor Hillary Clinton te werken. Ze hadden niet de middelen, ze zaten in een loft, er was geen zware beveiliging, we hadden zelfs geen alarm." Een klein aantal medewerkers was op de hoogte van Clintons account en moest dat onder de pet houden.

Badkamer
"Ik weet niet hoe ze nu werken, maar we hadden letterlijk onze serverkast in de badkamer staan. Gezien hoe klein Platte River Networks was, snap ik niet hoe dat veilig genoeg voor Clinton kon zijn", vraagt Dadiotis zich af.

Toen ik daar werkte waren ze er niet op toegerust om voor Hillary Clinton te werken

Tera Dadiotis

Medeoprichter Tom Welch bevestigt dat de servers in een kast in de badkamer stonden: "Ons kantoor was eigenlijk een woonruimte. De badkamer grensde aan de kast in de hoofdslaapkamer. Die hadden we omgebouwd tot serverruimte."

Veilig
Volgens Welch was de server wel goed beveiligd. "Ons interne netwerk was extreem veilig. Destijds was Inca Street een relatief obscure locatie, een kantoor op de eerste verdieping. Onze technologie was best goed. De beveiliging in het kantoor was echt goed om ons welzijn te beschermen."

Op de vraag of Clintons mails kwetsbaar voor hackers waren, antwoordt Welch: "Wat er veranderd is nadat ik bij het bedrijf ben weggegaan, weet ik niet. Daar kan ik niks over zeggen, ik weet het niet."

Platte River Networks werd in 2002 opgericht. Tot dit jaar hield het bedrijf kantoor in een loft van 170 vierkante meter in het centrum van Denver. "Het was een grote open ruimte met cubicles en twee wc's", omschrijft Dadiotis het kantoor. Zelf woonde ze in hetzelfde gebouw.

In juni hield Platte River Networks een housewarmingparty in een nieuwe bedrijfsruimte van 1100 vierkante meter. Iedereen was welkom, zo stond in de enthousiaste uitnodiging die op de website en facebookpagina werd gezet.
(Het artikel gaat hier onder verder)

Ons kantoor was eigenlijk een woonruimte

Tom Welch
REUTERS
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Banden met Democraten
Hoe Clinton terechtkwam bij Platte River Networks, is onduidelijk. Wel zou de onderneming banden hebben met de Democratische Partij. Het bedrijf werd in de arm genomen door gouverneur John Hickenlooper toen hij campagne voerde om burgemeester te worden van Denver in 2003. Hickenlooper werd genoemd als potentiële running mate van Clinton bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Bestuurslid David DeCamillis zou bovendien een fervent aanhanger van de Democraten zijn en bood vicepresident Joe Biden onderdak in zijn eigen huis aan tijdens de partijconventie in 2008. DeCamillis heeft geen onbevlekt blazoen: hij zou vervolgd zijn voor fraude toen hij werkte voor Lou Pearlman, de impresario die de Backstreet Boys en NSync ontdekte. Pearlman zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor een van de grootste Ponzifraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis met een omvang van een half miljard dollar.

Geheim
Clinton was minister van Buitenlandse Zaken toen ze van 2009 tot medio 2013 haar e-mail liet beheren door Platte River Networks. In maart kondigde ze aan dat ze alle mails had weggegooid, maar volgens deskundigen is het mogelijk dat sommige mails nog terug te halen zijn. De mailserver is nu in handen van de FBI, die het woensdag overnam van Platte River Networks.

Vier mails op de privéserver zijn 'geheim', waarvan twee 'topgeheim', zei de voorzitter van de Senaatscommissie voor justitie dinsdag. Mogelijk zijn er nog meer geheime e-mails. Clinton houdt echter vol dat er niets geheims op stond.

Gouverneur John Hickenlooper van Colorado werd getipt als running mate van Clinton in 2016.
AFP Gouverneur John Hickenlooper van Colorado werd getipt als running mate van Clinton in 2016.