Hillary maakt comeback

Een thriller van formaat, daar draaiden de na Super Tuesday belangrijkste voorverkiezingen voor de Democratische presidentskandidaat op uit. Hillary maakte een formidabele comeback.

In de dichtbevolkte staat Texas leidde Clinton na telling van ongeveer de helft van de kieskringen met 50 procent tegen 48 procent. Genoeg om de overwinning op te eisen. En ze haalde ook de andere vette vis van de dag, Ohio, binnen. Na telling van meer dan 80 procent van de kieskringen lag Clinton in Ohio met 56 procent van de stemmen voorop, Obama kwam slechts uit op 42 procent.

Clinton is in elk geval nog niet uitgeteld, zoals was voorspeld. De grote verliezer lijkt in elk geval (alweer) de Amerikaanse en een groot deel van de Europese pers te worden. Die hadden het even anders gezien. Ze kennen de Amerikaan blijkbaar niet zo goed als ze dachten.

McCain
En dat bewijst ook dit: John McCain heeft de Republikaanse nominatie voor het presidentschap van de Verenigde Staten vandaag al wel gepakt. Hij wordt dus één van de twee kandidaten waar de Amerikanen op 4 november op kunnen stemmen. In het najaar werd de 71-jarige senator uit Arizona nog kansloos geacht. (Lees: Man van 71 haalt de finale, de rare trip van McCain)

Exit Mike
McCain won de voorverkiezingen voor de Republikeinse Partij in Ohio, Rhode Island, Texas en Vermont telkens met ongeveer 60 procent van de stemmen. Tegenkandidaat Mike Huckabee haalde in Texas 32 procent, maar dat was meteen zijn laatste moment van glorie in deze campagne.

McCain heeft nu 1.195 gedelegeerden om hem door de Republikeinse conventie te loodsen in Minneapolis/St. Paul in september. Hij had er 1.191 nodig en er moeten nog primaries komen in ondermeer Pennsylvania.

Het verkiezingshoofdkwartier van Huckabee liet weten dat Mike er mee kapt na vannacht. De voormalige baptistische prediker en ex-gouverneur van Arkansas erkende dat zijn rivaal John McCain "de 1.191 kiesmannen die nodig zijn om presidentskandidaat te worden voor de republikeinse partij, heeft gehaald. Ik feliciteer hem niet alleen maar, maar mijn engagement voor hem en de partij blijft zodat we alles kunnen doen wat mogelijk is om de eenheid in ons land te bewaren om uiteindelijk het best mogelijke land worden, niet enkel voor onszelf maar ook voor de toekomstige generaties", verklaarde Huckabee aan zijn aanhangers in een voorstad van Dallas in Texas.

Democraten
Bij de democraten is het een nek-aan-nekrace tussen Hillary Clinton en Barack Obama. De uitslag van Ohio was samen met die van Texas belangrijk om de nominatie bij de Democraten te behalen.

Vermont voor Obama
In de kleinere en minder belangrijke staat Vermont won Obama. Het was zijn twaalfde overwinning op rij zijn en het levert hem acht gedelegeerden op. In Rhode Island, voornamelijk katholiek en meer een arbeidersstaat dan Vermont, won Hillary. Ze kreeg 53 procent van de stemmen.

Scenario
Het is een scenario dat zich al van bij het begin van de campagne, of althans sinds ze in stroomversnelling ging, herhaalt: Obama scoort op meer plaatsen, maar Clinton doet dat daar waar het nodig is. Niet onbelangrijk als er straks tegen McCain moet worden gestreden voor het presidentschap: ook dan vallen de beslissingen niet in Vermont of Nebraska, maar in New York, Californië, Ohio, Florida... en daar heeft Hillary overal gewonnen.

Opsteker, bis
Er is nog een opsteker voor Hillary. Obama heeft meer geld gespendeerd de jongste weken en daar de vruchten niet van kunnen plukken. Bovendien zal de overwinning van vandaag opnieuw belangrijke geldschieters opleveren voor Clinton.

Rotweer
Regen, sneeuw, ijzel en overstromingen hinderden de belangrijke voorverkiezingen dinsdag in de Amerikaanse staat Ohio. Volgens Amerikaanse nieuwszenders moesten zeker drie stemlokalen wegens wassend water uit voorzorg worden verplaatst.

Langer open
In enkele gemeenten kregen stemmers de gelegenheid om wegens het slechte weer te stemmen op het bureau van de regionale kiescommissie. Een rechter beval dat ondermeer in het district Cuyahoga de polls langer moesten openblijven door het rotweer. De opkomst in Ohio zou desondanks heel redelijk zijn.

Speciaal geval Texas
Texas is altijd een speciaal geval. Degenen die gisteren nog niet wisten op wie ze gingen stemmen deden dat volgens de exit polls in 6 van de 10 gevallen op Clinton. Maar zelfs als Hillary in de hele staat meer stemmen haalt, dan nog kan Obama er meer gedelegeerden binnenrijven. Dat komt omdat in Texas het aantal gedelegeerden ook gelinkt is aan de opkomst van de kiezers. Met andere woorden: districten waar meer mensen komen stemmen krijgen meer délégées. Dat zou het geval zijn voor Austin, Dallas en Houston, waar Obama het sterkst staat.

Hillary wint Ohio
Ohio levert Hillary sowieso al een pak kandidaten op én een ticket om de race naar het Witte Huis verder te zetten. (mvl)

McCain en zijn echtgenote hebben zopas het goede nieuws vernomen.
McCain en zijn echtgenote hebben zopas het goede nieuws vernomen.