Hillary krijgt ook campagnesteun uit Republikeinse hoek

AFP
De vermoedelijke kandidate van de Democraten in de campagne voor het Witte Huis, Hillary Clinton, wordt dezer dagen naar eigen zeggen ook veel aangesproken door Republikeinen, die haar campagne willen steunen. Bij de elite van de Republikeinse Partij is een begin van paniek te bespeuren sinds het hele veld tegenkandidaten van Donald Trump er de brui aan gegeven heeft. Clintons ideologie - ze wordt wel eens de Democratische neocon genoemd - is ook minder verwijderd van het GOP-ideeëngoed dan de verzamelde populistische uitspraken van Trump, die zelfs een VS-uitstap uit de Navo niet uitsluit.

Clinton zei dit in een interview vandaag op CBS. Zij is ook niet vies van enige hulp van de andere kant: "Natuurlijk reik ik de hand aan de Democraten, de Republikeinen, de onafhankelijken - eenieder die een kandidaat wil die een campagne voert gericht op de (echte) problemen", zei de 69-jarige Democrate.

Details over de Republikeinse interesse in haar campagne, gaf Clinton niet, enkel dat het om "velen" gaat die haar en de campagne ernstig nemen . Clinton beloofde ook geen "vuile campagne" tegen Trump te voeren, wat niet betekent dat zij geen kritiek op de miljardair geeft. Trump had zondag de vrouw van Bill Clinton nog proberen te schofferen door te stellen dat zij mee heeft gewerkt aan het destijds driftig door de media gevolgde overspel van haar man.

Binnen de Grand Old Party groeit het verzet tegen Trump, die sinds de primary dinsdag in Indiana als enige kandidaat voor de Republikeinse kandidatuur is overgebleven. Intussen zijn er bij de Republikeinen al bewegingen als 'Iedereen Behalve Trump' (met de twee ex-presidenten Bush en verliezend presidentskandidaat in 2012 Mitt Romney) en 'Conservatieven tegen Trump'. Die laatsten zoeken een "aanvaardbare" kandidaat die het tegen én Trump én Clinton moet opnemen.

Een recente enquête gaf aan dat de meeste kiesgerechtigden in de VS vooral negatief zullen stemmen: voor Clinton opdat Trump het niet wordt; voor Trump om Hillary uit het Witte Huis te houden.