Hillary Clinton zet schouders onder nieuwsplatform. De kritiek is snoeihard

Hillary Clinton.
reuters Hillary Clinton.
Hillary Clinton zet haar schouders onder Verrit, "een mediaplatform voor de 65,8 miljoen" - een verwijzing naar het aantal mensen dat op de Democrate gestemd heeft bij de presidentsverkiezingen vorig jaar. Maar onmiddellijk na de lancering kreeg de website bakken kritiek over zich. En een aanval van hackers.

Met een welgemikte tweet leidde Clinton haar 18 miljoen Twittervolgers zondagavond naar de nieuwe nieuwssite. Niet veel later was die een aantal uren niet meer te bereiken, omwille van een DNS-aanval van hackers, zo beweert CEO Peter Daou.

Verrit wil een nieuwsplatform zijn voor de diverse groep kiezers, die hun stem uitbrachten op Clinton. De nadruk wordt op factchecking gelegd, legt Daou uit aan Business Insider. "We zijn in een tijd gekomen dat je niet meer alles kan vertrouwen wat je leest. Feiten worden nu in vraag gesteld. De realiteit wordt nu in vraag gesteld." 

Op de website kunnen lezers quotes of zinnen in een kaartje met authenticiteitscode gieten. Dat kaartje kan vervolgens gedeeld worden op social media. Maar echt gebruiksvriendelijk of visueel aantrekkelijk is de website alvast niet te noemen. Het duurde dan ook niet lang voordat Verrit met een hoop kritiek af te rekenen kreeg.

Wat is de precieze bedoeling van de website, vragen sommigen zich af. Een herleving van Hillary Clinton? Een veredelde campagnewebsite? Neen, zo laat Daou weten, maar hij wil wel dat het platform "het wereldbeeld van de 65,8 Hillary-stemmers afspiegelt". Maar die tagline, zo merkt nieuwssite Gizmodo op, is eigenlijk nog maar eens een herinnering aan de pijnlijke verkiezingsnederlaag van Clinton, eind vorig jaar. De Democraten zouden zich volgens Gizmodo beter op de toekomst richten.

Geen succes

Andere critici stelden zich vragen bij de promotionele tweet van Clinton, en in welke mate ze betrokken is bij Verrit. Volgens Daou heeft Verrit "geen financiële banden met Clinton". Voor de financiering zorgen Daou en zijn vrouw Leela zelf, al wil hij in de toekomst misschien wel op zoek naar privé-investeerders. Maar wie er precies op de redactie werkt en hoe de feiten gecheckt worden, is niet duidelijk.

Gizmodo-journalist Tom McKay ziet Verrit geen succes worden: "Een start-up als deze kan enkel werken als er een duidelijke missie is, een waardevol product en een geëngageerde basis, die effectief interesse toont om het product op lange termijn te gebruiken. Verrit heeft geen van deze dingen."

Parodie

Het kan niet verbazen dat er na de lancering al vrij snel een parodie opdook, van de hand van de linkse satirische groep The Institute for Progressive Memetics. Ze slaagden erin identieke kaartjes te maken, maar dan wel met verzonnen quotes. Van bijvoorbeeld CEO Peter Daou.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.