Hilariteit in Nederland: minister van Buitenlandse Zaken pakt uit met blauw ‘brexitbeest’

Minister Blok met het blauwe beest.
Twitter / Stef Blok Minister Blok met het blauwe beest.
Wat het precies is, lijkt niemand te weten, maar de foto waarop de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok met een blauw ‘brexitbeest’ poseert, doet de wenkbrauwen in ieder geval flink fronsen. 

Blok plaatste het kiekje vanmorgen zelf op Twitter. “Heb jij al gecheckt welke gevolgen Brexit voor jou of je bedrijf heeft?”, schrijft hij erbij. En: “Zorg dat Brexit jou niet in de weg zit.... of ligt.”

Het blijkt te gaan om de nieuwe mascotte van de brexitcampagne, waarin het kabinet probeert ondernemers aan te zetten zich goed voor te bereiden voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Het beest, Brexit genaamd, prijkt ook op de website van het brexitloket, waar Nederlandse ondernemers via een vragenlijst kunnen checken of hun bedrijf klaar is voor de brexit. 

Brexit staat ook op de website van het brexitloket.
Rijksoverheid Brexit staat ook op de website van het brexitloket.

Alles goed?

De foto leidt op sociale media tot de nodige verbazing en hilariteit. “Verder alles goed, meneer Blok?”, reageert iemand onder het bericht. “Is dit serieus?”, vraagt iemand anders zich af. Weer iemand anders vraagt de minister of ze het pak even mag lenen.

Ook vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge, en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma doen een duit in het zakje.

The Dutch

Het opmerkelijke beest is ook in het Verenigd Koninkrijk niet onopgemerkt gebleven. “De Nederlandse regering ziet de brexit niet als een olifant in de kamer maar als een gigantische Muppet die op een bureau ligt.” 

“Tijd dringt”

Het Nederlandse kabinet hamert al langere tijd een goede voorbereiding van bedrijven op de brexit, ongeacht of er wel of geen deal gesloten wordt met het Verenigd Koninkrijk. Premier Mark Rutte benadrukte vorige maand dat “de tijd dringt”. “Er is geen tijd te verliezen.” Volgens Rutte moet ernstig rekening worden gehouden met de variant waarin Europa en het Verenigd Koninkrijk er niet uit komen. “De bal rolt naar de klif van Dover, kortom het slechtste scenario”, zei hij daarover. 

Mocht er toch een deal worden gesloten, dan hebben bedrijven langer de tijd om zich voor te bereiden. “Maar het is nog steeds denkbaar dat er op 29 maart geen deal is, en dan is de VK ineens geen land meer van de Europese Unie.’’

Rutte is vandaag ook op bezoek in het Verenigd Koninkrijk. Daar vertelde hij Brits premier May dat haar land “te klein wordt om alleen te staan”. “Degene die verzwakt achterblijft door de brexit is het Verenigd Koninkrijk. Het land verzwakt al, het is een tanend land vergeleken met twee of drie jaar geleden. Het wordt een economie van gemiddelde grootte in de Atlantische Oceaan. Het is niet de Verenigde Staten of de Europese Unie. Het is te klein om op zichzelf op het wereldpodium te staan.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roland Jeronimus

    "Hup Holland hup, laat je ondernemers niet in hun nakie staan". In Nederland houden ze zich met de belangrijke problemen bezig. Waarom, veel politici komen uit het bedrijfsleven en weten uit eigen ervaring waarover ze praten. De Belgische politici letten vooral goed op hun noorderburen en apen na.

  • isabel da silva

    Heel goed gevonden ! De actie zal zeker niet ongemerkt voorbijgaan . Hopelijk heeft ze meer gevolg dan het gezwets van onze politiekers die blijkbaar alleen tijd investeren in het afslachten van hun eigen soort , of ze nu Schauvliege of Francken heten , dan zich toe te leggen op de grote problemen ; Brexit op kop .