Hij werd ervan beschuldigd Maddie McCann te hebben ontvoerd. Nu verbreekt hij zijn stilzwijgen

Sergej Malinka is niet langer een verdachte in de zaak McCann
YouTube/rv Sergej Malinka is niet langer een verdachte in de zaak McCann
De Portugese politie ondervroeg Sergej Malinka in 2007 vlak nadat Maddie McCann verdween uit een resort in Portugal. Toen nam zijn leven een dramatische wending.

Sergej Malinka was met zijn ouders naar Portugal gekomen in 2000 en werkte toen in een restaurant. Op de dag dat kleine Maddie verdween (3 mei 2007) gingen haar ouders Gerry en Kate McCann eten in de 'Ocean Club', daar waar Malinka werkte.

Later die avond was er van het kleine meisje geen spoor meer. En de speurders namen de Rus in het vizier. In de ogen van de politie was hij een verdachte omdat hij op de avond van de verdwijning telefoneerde met een Portugese zakenman. Malinka werd meermaals verhoord. Ook zijn computer werd binnestebuiten gekeerd.

Aanwijzingen voor een misdaad vond de politie niet. Maar de media hadden er lucht van gekregen met nefaste gevolgen voor zijn privéleven.

Nu, 10 jaar later, spreekt Malinka voor het eerst over wat er zich na de verdachtmakingen afspeelde. Die gebeurtenissen bundelde hij in een boek 'Collateral Damage', dat in 2018 op de markt komt.

"Ik werd ervan verdacht iets met haar verdwijning te maken te hebben en ben ertoe gedwongen om valse verklaringen af te leggen", zegt Malinka. "Ik was toen 22 jaar en heb alles verloren: jobs, vrienden, hoop."

Maddie McCann verdween in 2007 uit de vakantiewoning van haar ouders in Portugal.
epa Maddie McCann verdween in 2007 uit de vakantiewoning van haar ouders in Portugal.

Men probeerde zijn auto in brand te steken en op de gevel van zijn appartement in de Algarve werd in rode verf het Portugese woord 'Fala' aangebracht ('Spreek', nvdr.).  Op straat werd hij uitgescholden en belaagd. De druk werd zo groot dat hij de regio een tijdje ontvluchtte omdat hij voor zijn veiligheid vreesde.

Ook in 2013 dook hij in het dossier even op als verdachte toen Scotland Yard Maddie probeerde te lokaliseren en enkele vragen wilde stellen aan hem. Nu is hij geen verdachte meer.

"Die vreselijke gebeurtenissen werpen nog steeds een schaduw op het heden", aldus de Russische man die nog steeds in Portual woont met zijn zwangere vriendin. "Mijn leven was een puinhoop. Ik werd tot wanhoop gedreven door de leugens van anderen. Tien jaar later zal ik voor het eerst vader worden. Mijn familie is nu mijn leven. Ik zal niet langer toelaten dat de leugens van anderen mijn toekomst vergallen."

Zijn boek 'Collateral Damage' bevat naar eigen zeggen "gevoelige informatie" over een pijnlijke periode uit zijn leven. Hij werd valselijk beschuldigd met alle gevolgen vandien. Malinka wil dat mensen nu eindelijk de waarheid kennen en hun eigen conclusies trekken na het lezen van het boek.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Françoise Stevens

  Tisha Dhoe, volledig met je eens ! Als ouder heb je verantwoordelijkheden, en dat is er één van !

 • Tisha Dhoe

  Schuld bij de ouders ja of nee. Ik weet het niet en ga daar ook geen uitspraken over doen. Ik weet alleen dat ik mijn 3jarig kind nooit alleen zou laten om rustig op restaurant te kunnen gaan eten.

 • Yves Vandeneynde

  Verkeerde plaats, verkeerde tijd en je leven kan om zeep zijn.

 • Hugo Wouters

  Nog steeds zijn er betweters die de ouders beschuldigen. ouders die na 10 jaar nog wanhopig blijven zoeken naar hun verdwenen dochtertje. Snappen die niet dat wanneer zij inderdaad schuldig zouden zijn, niet liever zouden hebben dat alles in de doofpot blijft. En ter herinnering kennen jullie Dutroux niet meer, die twee jonge meisjes kidnapte, deze in een kelder opsloot om deze te misbruiken of te laten misbruiken. Dergelijke figuren lopen er nog steeds rond in onze samenleving.

 • Peter Simons

  Wat een bende idioten hieronder die denken het weer te weten, op basis van wat ? Verhaaltjes !