Hij vermoordde zijn steenrijke vader omdat die zijn toelage verminderde, maar moeder laat hem niet vallen

Thomas Gilbert Jr. (links) wordt beschuldigd van de moord op zijn vader (rechts).
Southampton Town Police Department/AP Thomas Gilbert Jr. (links) wordt beschuldigd van de moord op zijn vader (rechts).
In Manhattan gaat deze maand het proces van start tegen Thomas Gilbert Jr. (34). Hij wordt ervan beschuldigd zijn steenrijke vader om het leven te hebben gebracht, nadat die ermee gedreigd had zijn maandelijkse toelage te reduceren. De kroongetuige is moeder Shelley.

Het drama gebeurde op 4 januari 2015, in het appartement dat het gezin voor ruim 5.300 euro per maand huurde in hartje New York. Die zondagmiddag vroeg Tommy – die een diploma haalde aan de prestigieuze universiteit van Princeton en zijn zomers doorbracht in The Hamptons, waar veel rijke Amerikanen een buitenhuis hebben – aan zijn moeder om hem een broodje te halen. Terwijl ze weg was, schoot hij zijn vader Thomas Gilbert Sr. (70), een investeringsbankier, door het hoofd in de ouderlijke slaapkamer.


Volgens de openbare aanklager was Tommy razend omdat zijn vader zijn maandelijkse toelage van 2.700 euro met 180 euro wilde verminderen. Ondanks zijn mooie diploma had hij nooit echt een voltijdse job gehad en hij had het geld nodig. Na de schietpartij ging Tommy ervandoor.

Neergekogeld

Toen zijn moeder weer thuiskwam en haar man vond, besefte ze meteen wie hem had neergekogeld. Dat vertelde ze in een interview met de Amerikaanse krant The New York Post. Ze wist naar eigen zeggen dat haar zoon psychische problemen had, maar niet dat hij zo ver zou gaan. “Tommy was altijd heel rationeel”, vertelt ze. “Hij was veel zieker dan we ooit vermoedden.”


Nadat de politie gearriveerd was, belde Tommy zijn moeder en vroeg hij haar nonchalant of ze geen zin had “om een hapje te gaan eten”. Uiteindelijk keerde hij terug naar zijn eigen flat in Chelsea, waar hij zich binnen verschanste. De politie slaagde er echter in om hem te arresteren.

Volgens zijn moeder was zijn gedrag voor en na de moord het mooiste bewijs dat hij in een psychose zat. En hoewel ze volhoudt dat hij “geen slecht mens” is, gelooft de openbare aanklager dat de man heel goed wist wat hij deed. Getuige daarvan onder meer dat hij na de moord het geweer in de linkerhand van zijn vader legde “om het op zelfmoord te laten lijken”.

Ziek

Moeder Shelley werd nu gedagvaard als getuige door de openbare aanklager en ze zal moeten getuigen tegen haar zoon, iets wat mogelijk is in de Verenigde Staten. “Ik heb geen keuze, ik zal het moeten doen”, reageert ze. “Het is ook duidelijk dat hij het gedaan heeft. Er was niemand anders in de buurt. Maar hij was ziek in zijn hoofd. Het is vreselijk dat ik alles opnieuw zal moeten beleven.”

Volgens de vrouw begonnen de mentale problemen van haar zoon toen hij nog op school zat en kreeg hij de diagnose schizofrenie toen hij aan de universiteit studeerde. Hij werd op medicatie gezet, maar pogingen om hem te laten opnemen mislukten.

Hij hoort niet thuis in de cel. Hij hoort thuis in een ziekenhuis. Mijn man zou dat ook gevonden hebben

Shelley Gilbert

De man wil ook voor zijn proces niet meewerken. Hij onderging al vijf psychiatrische onderzoeken, maar werkte geen enkele keer mee. En zelfs met zijn eigen advocaten wil hij amper praten. Volgens zijn moeder is zijn psychische toestand nog achteruitgegaan sinds hij in de cel zit. Zo zou hij zware waanideeën hebben en beweren dat hij vergiftigd wordt met radioactiviteit.

Shelley vertelt in het interview met The New York Post dat het hartverscheurend is om haar zoon te zien veranderen van een knappe kerel in een schriel ventje met glazige ogen. “Het is wreed”, zegt ze nog. “Ik kan nog altijd niet geloven dat dit gebeurd is.”

Psychische hulp

Volgens haar moet haar zoon psychische hulp krijgen en geen levenslange celstraf, wat hij riskeert. “Hij hoort niet thuis in de cel. Hij hoort thuis in een ziekenhuis. Mijn man zou dat ook gevonden hebben.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ivan Gabriels

    Geld maakt niet gelukkig in dit geval.Een huur van 5000 euro per maand,en meer hoge dunk verkopen,dan naar het innerlekke vd zoon te zien.Met dit als gevolg.

  • Hilde Bogaert

    Wat een geweldig excuus is dat psychiatrische gedoe toch!!!