Hij toonde video’s van massaschietpartijen tijdens diner, daarna opende hij het vuur op Amerikaanse marinebasis

Mohammed Alshamrani (21) – lid van de Saudische luchtmacht - opende het vuur op de Amerikaanse marinebasis Pensacola in Florida. Hij doodde drie personen.
Reuters, AFP Mohammed Alshamrani (21) – lid van de Saudische luchtmacht - opende het vuur op de Amerikaanse marinebasis Pensacola in Florida. Hij doodde drie personen.
Vrijdag opende Mohammed Alshamrani (21) – lid van de Saudische luchtmacht - het vuur op de Amerikaanse marinebasis Pensacola in Florida. Hij doodde drie mannen voordat hij zelf uitgeschakeld werd door de politie. Uit het onderzoek blijkt dat hij eerder die week video’s van massaschietpartijen had getoond tijdens een diner.

De Saudische Alshamrani volgde zelf een opleiding op de marinebasis in Florida, een dag na de dodelijke schietpartij identificeerde de FBI hem als de schutter. Uit verder onderzoek bleek nog dat hij eerder die week een etentje had georganiseerd. Tijdens het diner zou hij aan minstens drie andere personen video’s hebben getoond van massaschietpartijen.

Dat bevestigde een Amerikaanse functionaris aan het persagentschap AP. De drie studenten, die aanwezig waren op het etentje, zijn inmiddels opgepakt voor verhoor. Een van hen zou de schietpartij op de marinebasis gefilmd hebben. De twee andere studenten, eveneens van Saudische afkomst, keken volgens bronnen toe vanuit hun auto.

Anti-Amerikaans Twitterprofiel

Verder nog werd een Twitterprofiel gevonden dat gelinkt kon worden aan Mohammed Alshamrani. Het Twitterprofiel werd voornamelijk gebruikt om het Amerikaanse leger te bekritiseren. Daarvoor gebruikte Alshamrani menigmaal quotes van Osama bin Laden. 

“Ik ben tegen het kwaad en Amerika is een natie van kwaad geworden”, zo schreef hij in een Twitterbericht. “Ik haat je (Amerika, red.) omdat je misdaden steunt, financiert, en pleegt. Niet alleen tegen moslims maar ook tegen de mensheid.”

Terreurdaad

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI gaat uit van de hypothese dat de dodelijke schietpartij op de legerbasis van Florida een “terreurdaad” was. Dat deelde agente Rachel Rojas mee.

Rojas bevestigde aan journalisten dat de schutter de 21-jarige Mohammed Alshamrani was. Alshamrani is lid van de Saudische luchtmacht en was op de luchtmachtbasis in Florida voor een opleiding. 

Actieve schutter

De melding van een ‘actieve schutter’ kwam er vrijdag omstreeks 13 uur Belgische tijd. De hele basis in Florida ging hermetisch dicht, de lockdown duurde zo’n twee uur. De schietpartij deed zich voor in een klaslokaal.

In totaal vielen er vier doden, waaronder de schutter. De Amerikaanse autoriteiten hebben de drie slachtoffers inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om militairen van 23, 21 en 19 uit Alabama, Florida en Georgia, aldus Amerikaanse media. Minstens twee politieagenten zijn ook gewond geraakt, maar zij verkeren niet in levensgevaar. Daarnaast vielen nog acht andere gewonden.

(Lees verder na de foto)

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft de strijdkrachten inmiddels opgedragen om de veiligheid van de militaire bases in zijn land te herzien.
REUTERS De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft de strijdkrachten inmiddels opgedragen om de veiligheid van de militaire bases in zijn land te herzien.

Strengere maatregelen 

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft de strijdkrachten inmiddels opgedragen om de veiligheid van de militaire bases in zijn land te herzien. Esper zei op Fox News Sunday dat hij hoge militairen heeft gevraagd om “ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen worden genomen voor de veiligheid van militaire faciliteiten”. Esper zei verder dat hij het Pentagon ook heeft gevraagd om “de screeningsprocedures te herzien” voordat militairen uit andere landen naar de Verenigde Staten komen voor training. Hij beschreef die als “zeer belangrijk voor de nationale veiligheid”.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alain Maes

  In de bijbel staat geschreven ; indien je moordenaars en dieven in uw huis binnenlaat zult je de gevolgen dragen en verleg nooit uw grens met één steen( boek der wijzen) zou het kunnen dat ze 2000 jaar geleden slimmer waren dan nu het geval is?

 • Ronny Biesen

  En toch geeft Trump niet toe! Geen wonder, SA is zijn beste vriend. Zijn eigen volk interesseert Trump niet!!

 • Toran Korshnah

  Paul Phillipaerts, uw fantasie op hol geslagen?

 • Kai Rombouts

  Paul P. Ja hoor, de russen 'maken' de bootjes, de zwemvesten en leggen de vluchtelingen uit hoe ze europa moeten bestormen. De russen zien het christelijke europa islamiseren. Ze weten wat het is moslims binnen hun grenzen te hebben. De russen hebben Assad geholpen IS van de kaart te vegen, niet den Amerikaan. Zonder de russen was uw buurman een IS strijder ondertussen.

 • emile lyssens

  die zijn smoeleke zegt genoeg zeker.