Hij ontfermde zich over katten in Syrië, tot zijn asiel verwoest werd. Nu zet ‘kattenman van Aleppo’ werk voort en zorgt hij ook voor weeskinderen

EPA
Hij raakte wereldberoemd omdat hij in het door de oorlog verwoeste Aleppo voor honderden weeskatten zorgde. Tot zijn asiel in 2016 verwoest werd door een bombardement tijdens de slag om de stad. Nu heeft Mohammad Alaa Aljaleel een nieuw opvangcentrum uitgebouwd waar hij niet alleen voor zijn geliefde beestjes zorgt maar ook weeskinderen opvangt.

De 44-jarige Aljaleel, een ambulancechauffeur, raakte jaren geleden bekend als de ‘kattenman van Aleppo’, omdat zoveel mogelijk zwerfkatten voerde en voor ze zorgde, terwijl hij zijn eigen leven riskeerde door in de door oorlog geteisterde stad Aleppo te blijven. De ontheemde katten waren door het oorlogsgeweld hun familie en huis kwijtgeraakt.

Het begon in 2013 met 15 katten, die hij opnam in zijn eigen huis. Hij bouwde een tuin voor hen, omheind door een hek om de katten te beschermen tegen zwerfhonden. Een jaar later waren het er meer dan 100 en Aljaleel begon de kattenopvang. Hij verbouwde zijn huis tot kattenparadijs met donaties die hij van over de hele wereld ontving.

Bombardement

Hij veroverde harten over de hele wereld toen de Britse omroep BBC in 2016 aan hem aandacht besteedde met een documentaire. Maar kort nadien werd het kattenasiel gebombardeerd en vervolgens met chloorgas aangevallen tijdens de laatste fase van de Slag om Aleppo (2012-2016). De meeste van Aljaleels 180 katten werden daarbij gedood. Ook zijn ambulance raakte verwoest.

Na een korte herstelperiode in Turkije slaagde hij erin terug te keren naar Syrië en kon hij het afgelopen jaar dankzij crowdfunding een grotere en betere kattenopvang uitbouwen in Kafr Naha, een stadje in het noordwesten van Syrië dat in handen is van de oppositie. Die opvang, genoemd naar zijn favoriete kat Ernesto, is ondertussen uitgebreid met een weeshuis, kinderspeeltuin én een dierenkliniek. Onder meer The Guardian heeft de ‘comeback’ van Aljaleel vastgelegd met een prachtige fotoreportage.

Dankzij de man kunnen nu naast 200 katten, honden, aapjes en konijnen ook 105 kinderen, onder wie 85 weeskinderen, opgevangen worden. “Kinderen en dieren zijn de grote verliezers in de Syrische oorlog”, zei Aljaleel eerder dit jaar aan de BBC. “Het zijn de volwassenen die zich zo vaak slecht gedragen.”

EPA
EPA
EPA5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tamzin Andersen

  Dat is eens iets heel anders dan de zoveelste volwassen man die de ngo-overzetboot naar Europa neemt. Deze man zet zich in voor ondersteuning en heropbouw van zijn land. Respect !!!

 • Yelene dekann

  Er zijn nog mensen met een groot hart voor mens en dier

 • Chris Le Comte

  Een heel mooi initiatief en de weeskinderen zullen zich kunnen ontfermen over de poezen.

 • Juliette Francois

  Prachtig!

 • Severien De smedt

  Hie kan ik storten om deze man te helpen? Hartverwarmend