Hij moordde niet, maar zag wel alle gruwel: het portret van Oskar Gröning (96), boekhouder van Auschwitz die zijn celstraf nooit begon

AP
Hij moordde niet, maar telde enkel het geld van de joden die het concentratiekamp binnenkwamen. Een bureaujob dus, maar toch kreeg Oskar Gröning in 2015 vier jaar cel. Die zal hij uiteindelijk niet moeten uitzitten: 'de boekhouder van Auschwitz' overleed op 96-jarige leeftijd.

Oskar Gröning strompelt in april 2015 voor het eerst de rechtbank van Lüneburg, Duitsland, binnen. Hij wordt ondersteund door medewerkers van het Rode Kruis. Zij helpen hem met zijn rollator de trappen op- en af te dalen. Zijn grijze haren zijn netjes achterover gekamd, hij heeft een te groot wit hemd aan onder een auberginekleurige debardeur. De man is 93 - zichtbaar versleten - maar dat maakt zijn omgeving niet week: Gröning is fit genoeg bevonden om zijn proces bij te wonen. Hij wordt medeplichtig geacht aan de moord op 300.000 joden in het concentratiekamp van Auschwitz. 

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Surmont

  Die man kon daar gewoon niets tegen doen! Het apparaat zei, je zal dit doen, en dan doe je dat, enkel om te overleven. Maar de heren rechters dachten daar natuurlijk anders over, zij zouden alles gedaan hebben. Sukkels...

 • Dirk Bonneure

  Ik heb in de vroege jaren '80 eens een gesprek gehad met een Duitse ex-soldaat, die me onomwonden zei: "wenn wir nein sagten, waren wir sofort erschossen". Met die boekhouder was dat net hetzelfde. Zei je neen, dan kreeg je een kogel door je kop. En hij zal wel geweten hebben wat er zich afspeelde. Wat kon hij er tegen doen in zijn eentje? Juist. Niks.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Na 75 jaar ? Hoogste tijd om die bladzijde doffe ellende definitief om te draaien !

 • guido Bervoets

  SS'ers waren geen onschuldige sloebers die moesten opdraven voor de waanzin van een waanzinnige Hitler, zij kozen er bewust voor om in naam van het nazisme massamoorden te plegen en bevolkingsgroepen uit te roeien. Dankzij hen is Hitler erin geslaagd om 6 miljoen Joden om te brengen. Hun misdaden en hun medeplichtigheid minimaliseren is zelfs in strijd met de wet.

 • Jean-Pierre Vega

  Hopelijk heeft hij in zijn laatste uren nog eens goed afgezien.