Ga naar de mobiele website
^ Top

Hielpen Belgische strijders bij onthoofding in Syrië?

Beeld uit de bewuste video.
vmma Beeld uit de bewuste video.
Op het internet zijn gruwelijke beelden opgedoken van een onthoofding in Syrië. Opvallend: de daders in de video spreken Frans en Nederlands, met Vlaamse tongval. Dat bericht 'VTM NIEUWS'.

Het filmpje werd afgelopen zondag gepost op een website. De video zou in maart zijn opgenomen in Syrië, maar de exacte plaats is onbekend. De echtheid en de herkomst van de beelden zijn nog niet vastgesteld. Ook is niet duidelijk of de daders banden hebben met Sharia4Belgium, een Belgische moslimorganisatie met extremistische standpunten over de rol van de islam in de samenleving.

"Op zijn buik"
Het slachtoffer - vermoedelijk een sjiitische man - ligt roerloos op de grond, terwijl mannen rond hem Frans en Nederlands (met Vlaamse tongval) praten, meldt VTM. Voordat de daders de man, die op de grond ligt, met een bot mes onthoofden, valt te horen dat ze "draai hem om, draai hem om" en "op zijn buik" roepen. Aan het einde van de video schreeuwen de daders: "We breken je huis op, we breken je huis op!" Daarna wordt de man met een bot mes onthoofd, onder gejoel van de strijders. "Allah is groot", roepen ze in het Arabisch.

In de begeleidende tekst op de website staat te lezen dat de verantwoordelijken leden zijn van het Vrije Syrische Leger.

Gerechtelijk onderzoek
Enkele tientallen Belgische jongeren strijden al maanden mee in Syrië. Onder meer twee broers uit Vilvoorde vechten aan de zijde van de rebellen. Van hen onderschepte de Staatsveiligheid een telefoongesprek waarin ze het hadden over een onthoofding. Ook Jejoen Bontinck is nog altijd in Syrië, nadat zijn vader Dimitri Bontinck hem vruchteloos ging zoeken.

Het federaal parket heeft kennis genomen van het filmpje waarin Nederlands/Vlaams sprekende jongeren zouden meehelpen aan de onthoofding van een man die bewegingloos op de grond ligt, en laat het onderzoeken. Dat meldt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket.

WAARSCHUWING: De video bevat gruwelijke beelden.
Meer over


Meld een bug