Hevige regen en onweer verwacht: angst voor dambreuk in Engeland wordt groter

Zandzakken worden aangevoerd aan de hoofdstraat in Whaley Bridge.
EPA Zandzakken worden aangevoerd aan de hoofdstraat in Whaley Bridge.
De angst dat de stuwdam van een waterreservoir uit de achttiende eeuw het begeeft en een Engels dorp overspoelt, is vandaag nog groter geworden door nare weersverwachtingen. 

Al dagen wordt in Whaley Bridge, circa 20 kilometer ten zuidoosten van Manchester, alles op alles gezet om de door eerder noodweer deels ingestorte dam te repareren. Ook wordt de toevoer van water geblokkeerd en pompen circa 150 brandweerlieden water uit het reservoir.

Hevige regen en onweer

Het dorp ernaast, Whaley Bridge, is sinds donderdag ontruimd. Wel mochten bewoners nog vitale spullen uit hun huis halen, maar vandaag liet de plaatselijke politie weten dat iedereen er echt weg moet. Ook zijn meer panden in de omgeving ontruimd, bericht Sky News.

Hevige regen en onweer verhogen later vandaag immers het risico dat de dam het begeeft. Intussen is dan wel meer dan een derde van het water uit het reservoir weggepompt, weersvoorspellers verwachten in de komende uren véél regen. De Britse weerdienst heeft code geel afgekondigd.

Het verkeer in de streek ligt vrijwel plat. Ook de autosnelweg A6 die van de omgeving van Londen naar Schotland loopt, is in de buurt van Whaley Bridge afgesloten.

EPA
AFP
AFP
AFP
EPA

Bekijk ook: Dam in noorden van Engeland dreigt te breken
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Schotte

  Ze moeten de druk tegen de dam verminderen met speciale staalplaten , die zandzakken langs de buitenkant zijn zinloos !

 • Johan De Clercq

  Wie bouwt nu een stuwmeer boven een stadje of omgekeerd.?

 • Yvan Lindekens

  Ik heb het even opgezocht: het reservoir wordt gevoed door een gebied met een oppervlakte van 1 700ha = 17km². Als het 10mm regent (een forse bui maar nog lang geen noodweer) komt er per uur 17 000 m³ bij (zonder rekening te houden met aanvoervertragingen). Begin dan maar te pompen en al dat water veilig af te voeren...

 • Yvan Lindekens

  Pompen is op zich geen probleem, Jan Van Rompaey: "kleine" brandweerpompen kunnen makkelijk 20m³/min (1 200m³/h) verpompen, grote, gekoppelde hydraulische pompen halen 75m³/min (4 500m³/h), de grootste nog mobiele pompgroepen 110m³/min (6 600m³/h). Maar dat water moet natuurlijk wel ergens heen.

 • Yvan Lindekens

  Als die dam breekt zal heel de wereld, ook de EU, zijn medeleven en solidariteit betuigen en hulp aanbieden. Daar zouden die brexiteers beter eens heel goed over nadenken...